Ondřej po letech podstoupil další operaci, ale na každém uchu měl pak jiný procesor. Podle otce malého Ondry Tomáše Krumpholce bylo třeba vyměnit původní implantát za novější, aby se jejich funkce sjednotily. Zvukový procesor je však finančně nákladný. Stojí přes 230 tisíc korun – a to si rodina nemohla dovolit.

Naštěstí se dočkala pomoci. Čtyřicet tisíc totiž věnoval Nadační fond Evy Matějkové (NFEM). Ten založil v prosinci 2014 Josef Matějka se svými dětmi Petrou Čopovou a Markem Matějkou jako poctu zesnulé manželce Evě, která v roce 2007 podlehla zákeřné chorobě.

„Do doby, než onemocněla moje žena, jsem se domníval, že je zdravotnictví téměř všemocné. Byl to velký omyl. Uvědomil jsem si, jak je zdraví vrtkavé a síla peněz malá," říká Josef Matějka. Se svými dětmi, členy správní rady, dobře ví, o čem někteří žadatelé mluví.

Libochovice, státní zámek, tradiční výstava bonsají
Tradiční výstava bonsají probíhá opět v Libochovicích

Každou došlou žádost osobně vyhodnocují a žadatele zvou na výběrovou komisi, preferují osobní kontakt.

Výběrová komise NFEM na prvním letošním setkání kromě finanční pomoci malému Ondřejovi věnovala dalších osmdesát tisíc korun těm, kteří to potřebují. Po třiceti tisících korunách půjde na provoz litoměřického Hospice sv. Štěpána a na nákup polohovací židle pro nepohyblivého mladíka.

Zbývajících dvacet tisíc korun poskytl na nákup rehabilitačních pomůcek pro Nicolase, který trpí od narození kombinovaným postižením.

Sedmnáctiletý Lukáš od narození nemluví a nechodí. Život by mu zjednodušila polohovací židle, která stojí bezmála sto tisíc korun. Třiceti tisíci na její nákup proto přispěl právě Nadační fond Evy Matějkové. Stejnou částkou podpořil Hospic sv. Štěpána v Litoměřicích. Je jedním ze dvou hospiců v Ústeckém kraji, vedle Mostu, a paliativní péči poskytuje patnáct let.

Peníze pro hospic i postiženého chlapce

„Dosud jsme doprovodili téměř 114 pacientů po dobu 2 938 dnů a najeli za nimi 47 396 kilometrů," konstatuje ředitelka litoměřického Hospice Monika Marková. Příspěvek použije na provoz zařízení. Na výběrovou komisi NFEM přijela z Chebu Ivana Úblová, matka čtyřletého Nicolase, kterému vlivem rozsáhlého krvácení do mozku při porodu později diagnostikovali dětskou mozkovou obrnu, ochrnutí pravé poloviny těla. Loni v létě prodělal první epileptický záchvat.

Předsedou jedné ze tří hodnotitelských komisí byl Vladimír Šuhájek, dlouholetý sklepmistr Klášterních vinných sklepů Litoměřice.
Sauvignon je šampionem Litoměřického hroznu 2017

„Syn má za sebou několik operací mozku, teď ho čeká operace achilovky a kontraktur na pravé noze," říká Ivana Úblová. Od narození Nicolas prodělal několik intenzivních a speciálních rehabilitací po celé republice. Poskytnutý příspěvek dvacet tisíc korun půjde na nákup kompenzačních, hygienických, zdravotních a rehabilitačních pomůcek.

Za dva roky činnosti Nadačního fondu Matějkovi darovali 328 511 korun především dětem a lidem se zdravotním handicapem, zdravotnickým zařízením a organizacím, které zajišťují pomoc těm, kteří jsou na pomoc druhých odkázáni. Výběrová komise NFEM se sejde zase na podzim. O příspěvek lze žádat prostřednictvím stránek www.nfem.cz, kde jsou i podmínky pro podání žádosti.

Karen Ronová