Poloha koncem pánevním, jak se toto uložení plodu v děloze nazývá, totiž dle gynekoložky Městské nemocnice v Litoměřicích Simony Podráské ještě nemusí znamenat automaticky porod císařským řezem, ale dítě lze přivést na svět i přirozenou cestou. A v litoměřické nemocnici se daří počty takových případů díky pečlivé přípravě budoucích maminek zvyšovat.

Nemusí končit císařským řezem
„Většina těhotenství, kde je miminko v poloze koncem pánevním, končí císařským řezem. Převážná část maminek se pro tento operační způsob porodu rozhoduje na základě doporučení od svého ošetřujícího gynekologa, kterému plně důvěřuje. K nám do těhotenské poradny přicházejí už přesvědčené, že císařský řez opravdu chtějí," uvádí zkušenost z praxe gynekoložka litoměřické nemocnice Simona Podráská a dále dodává, že poloha koncem pánevním je zcela přirozenou polohou a i miminka takto otočená lze bez problémů porodit spontánně. „Ženy si často neuvědomují, že císařský řez není bez problémů, vidí jen jizvičku na břiše, ale komplikací, ať již akutních nebo dlouhodobých, tam hrozí opravdu dost," říká k tomu lékařka.

Samozřejmě porod plodu koncem pánevním je pro plod o něco rizikovější, než u porodu v poloze hlavičkou, a to právě proto, že relativně největší a nejtvrdší část plodu, tedy hlavička, se rodí jako poslední. O to více a přísněji je rodička hlídána a kdykoli se vyskytne situace, kdy porod nepostupuje zcela optimálně, na nic se nečeká a přistupuje se k císařskému řezu. „Velmi také záleží na spolupráci rodičky samotné. Je totiž nesmírně důležité nezačít předčasně tlačit. Miminko totiž potřebuje čas, aby se při průchodu porodními cestami srovnalo tak, jak je potřeba," upozorňuje lékařka.

V loňském roce z celkového počtu 667 porodů bylo v litoměřické nemocnici 28 v poloze koncem pánevním, což odpovídá 4,2 %. V letošním roce se tato poloha vyskytla u 7 rodiček, z nichž 4 maminkám byl na vlastní žádost proveden plánovaný císařský řez, a tři ženy po konzultaci s lékaři v těhotenské poradně nakonec zvolily přirozený porod.

„Když mi zde v poradně řekli, že je miminko otočené hlavičkou nahoru, automaticky jsem předpokládala císařský řez. Ale paní doktorka mi vše vysvětlila a popsala a já se rozhodla zkusit porod přirozenou cestou, ač mě moje nejbližší okolí přesvědčovalo, ať to raději nedělám. A teď jsem ráda, že jsem si nechala poradit. Malá přišla na svět pár hodin po vyvolání porodu a bez komplikací," popsala svou zkušenost maminka malé Karolínky, jež se narodila koncem února.

Simona Podráská její slova jen potvrdila: „Porody koncem pánevním sice mohou trvat o něco déle, ale není to pravidlem, maminky, které u nás letos takto přivedly na svět miminko, porodily do 4-5 hodin po příchodu do porodnice."

Podle lékařky by se maminky s miminkem v poloze koncem pánevním vždy měly nechat pečlivě informovat o všech pozitivech a rizicích vedení porodu přirozenou cestou a sekcí. „Rozhodnout by se měly po pečlivé úvaze. Neměly by císařský řez chtít jen proto, že je to snazší a „bezbolestné", protože ne vždy tomu tak opravdu musí být," vyzvala závěrem gynekoložka.

Naděžda Křečková