Ústecký kraj loni přilákal mnohonásobně víc turistů než v roce 2013. „Všechny objekty, které se umístily v první pětici, zaznamenaly nárůst návštěvnosti, zpravidla překonaly i hodnotu roku 2012," zdůraznil Jan Otava z oddělení výzkumů a analýz agentury CzechTourism.

Zoo bodují
Čtvrté místo žebříčku obhájila Zoologická zahrada v Ústí nad Labem s téměř 150 tisíci návštěvníky. Není oblíbená jen mezi Ústečany, sjíždí se do ní i lidé z širšího okolí. „Relativně hodně jezdí Pražáci, kteří to k nám mají docela blízko, výjimkou nejsou ani lidé z Moravy. Řada návštěvníků pochází také z Litoměřicka, Mostecka či Děčínska," vyjmenovala Věra Vrabcová z ústecké zoo.

Loňský nárůst návštěvnosti, který potěšil všechny zoologické zahrady v republice, přičítá hlavně příznivému počasí.

„Ideální je teplé počasí, třeba i pod mrakem. Hlavně nesmí pršet nebo být příliš vedro, to pak jdou lidé raději k vodě," řekla Vrabcová.

Infografika

Největším skokem v návštěvnosti se v Ústeckém kraji pyšní Pravčická brána. Loni na ni vystoupalo o 40 tisíc lidí víc než v roce 2013.

Udržela si tak páté místo. Celý národní park České Švýcarsko, kde brána leží spolu s oblíbenými soutěskami, přilákal zhruba půl milionu turistů.

„Návštěvnická hustota byla zhruba 6 250 osob na kilometr čtvereční a rok. V předchozích letech byla nižší, zejména z důvodu zotavování regionu z povodní v letech 2010 a 2013," uvedl mluvčí parku Tomáš Salov.

Dobrodružství láká
Mnoho lidí už nestojí o dovolenou, kterou by strávili jen na jednom místě. Jak vyplývá z průzkumů agentury CzechTourism, chtějí se bavit a něco zažít.

„Dlouhodobým trendem v cestování a trávení volného času je rostoucí důraz na zážitek, aktivní pohyb a dobrodružství," upozornil Otava.

Turisty láká hlavně to, co je nové a neznámé. „V posledních letech pozorujeme rostoucí zájem o neobvyklé, nové či jinak zajímavé cíle, jako jsou technické památky nebo cíle s nabídkou různých zážitků," popsal Jan Otava z agentury CzechTourism.

Oblíbeným cílem jsou v Ústeckém kraji i hrady a zámky. Na děčínský zámek loni zavítalo přes 46 tisíc lidí. Přes 20 tisíc lidí prošlo hradem Hazmburk a Tolštejn nebo zámky v Ploskovicích, Benešově nad Ploučnicí, Libochovicích či Klášterci nad Ohří.

Do třicítky nejnavštěvovanějších míst v Česku se z Ústeckého kraje nedostala žádná památka. Sousední Liberecký kraj ale uspěl se svou zoologickou zahradou, která se s 414 tisíci návštěvníky stala čtrnáctým nejoblíbenějším cílem turistů v republice.

Žebříček návštěvnosti turistických cílů agentura pro cestovní ruch sestavuje na základě sledování více než čtyř set nejnavštěvovanějších objektů.
Některé v něm ale mohou chybět. Žebříček reflektuje návštěvnost domácích i zahraničních turistů.