Zahradám musely ustoupit jiřiny

Letos v prostoru v severovýchodní části areálu musely ustoupit záhony krásně rozkvetlých jiřin soutěžním zahradám. „Posunuli jsme je, ale stín jim nedělal dobře, tak je opět přesadíme zpět a na jejich místo budeme přenášet vítězné zahrady. Tentokrát se v soutěži sešla pestrá přehlídka návrhů. Ani u jedné zahrady nenajdete příbuzný prvek. Je to skutečně inspirující jak pro návštěvníky, tak pro architekty," uvedl ředitel výstaviště Petr Skřivánek.

Některé návrhy provokovaly

Návštěvníci obdivovali propojení rostlinného materiálu s různými předměty a využitým materiálem. Diskuse vyvolávala zahrada Petkytky s využitím rozstříhaných PET lahví a cestiček vysypaných skleněnou drtí.

„Chtěli jsme vytvořit hlavně výstavní zahradu a provokujeme návštěvníky kontrastem živé přírody, konkrétně trvalek, s mrtvým materiálem. Pohled na náš návrh může mít i ekologický podtext. Před realizací jsme si nechali u odborníků posoudit, zda použitý materiál není nebezpečný. Příprava expozice, hlavně výroba květů, byla velmi pracná," vysvětlila Lada Veselá, jedna z autorek projektu firmy Terra Florida.

Momentka z Českého středohoří

Vítěznou se nakonec stala zahrada s názvem Momentka z Českého středohoří z pražského ateliéru a05, které dala svůj hlas většina z pětičlenné poroty. „My jsme expozici přejmenovali na Medovou mísu s tím, že nás upoutal její vztah k Českému středohoří, kontrast mezi rozkvetlými loukami a tmavým čedičem kopců s velkou dřevenou mísou plnou medu," uvedl předseda poroty Samuel Burian.

Komise hodnotila zahrady podle pěti kritérií kvality návrhu, kvality provedení, souladu mezi návrhem a provedením, udržitelností projektu a jeho náročností. Každý autor si před porotou svou práci obhajoval.

Cenu Zahrady Čech získal návrh Českého zahrádkářského svazu, který představoval ukázkovou zahrádku s užitkovou i okrasnou funkcí.

Na soutěžní zahrady čeká ještě jedno ohodnocení, a to Cena návštěvníků, kteří jednotlivé expozice obodovali na hlasovacím lístku. Vyhodnocení bude provedeno až po skončení veletrhu a sečtení hlasů.

V sobotu veletrh Zahrada Čech končí

V pátek vyplní program sbory a skupiny z Litoměřic. Hostem je vítězka posledního kola soutěže Česko-Slovenská SuperStar Sabina Křováková. Součástí veletrhu je tenisový turnaj osobností, který probíhá na kurtech na Střeleckém ostrově. Sobota je posledním dnem veletrhu a bude patřit časopisu Zahrádkář s vyhodnocením tří soutěží se společným tématem „tykve" a kláním o křišťálové jablko.