Město začalo loni budovat naučnou stezku zhruba tři a půl kilometru dlouhou do lokality Lada a kopíruje bývalou středověkou solnou cestu z Prahy do Drážďan.

„Zatímco první mapuje přírodu a věnuje se ochranářským záležitostem jako je rezervace parku Myslivna a Písecký les, coby evropsky významné lokalitě, tato bude vedena spíše za poznáním historie a památek," říká starosta Budyně říká Petr Medáček.

SEDM ZASTÁVEK

Ve stejných místech až do doby Karla IV. vedla solná stezka, kterou odklonil na Doksany a Brozany nad Ohří. Naučná stezka bude mít celkem sedm zastávek u památných míst odkud jsou překrásné výhledy především na kopce Českého středohoří.

PRSTEN V HNÍZDĚ

K některým se vážou i pověsti, jako například k místu zvanému Barbora, kde byla údajně sťata služebná z hradu pánů Zajíců, neprávem obviněná z krádeže prstenu. Ten se později našel ve stračím hnízdu. Další zastávka bude u pomníku sv. Pelegrína, který sem byl přemístěn z místa, kde původně vedla cesta. Po jejím zrušení a obdělávání se ocitl opuštěný uprostřed pole. Stezka pokračuje k bývalému popravišti, do místní části Vrbka, kolem bývalého židovského hřbitova, křesťanského hřbitova a smírčího kříže zpět k Vodnímu hradu.

„Snažíme se turistům nabídnout širší možnosti poznání, aby u nás zůstali déle než dosavadních pár hodin při prohlídce Vodního hradu. Obě stezky nejsou asfaltované, vedou lesem, polními cestami, podél řeky, jsou přístupné i pro cyklisty i koňmo a dokonce i pro vozíčkáře," dodává starosta.