Odtud pacient ještě týž den podle ředitele nemocnice Radka Lončáka putoval do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Toxikologická vyšetření methanol jako příčinu otravy nakonec vyloučila. Muž přesto bojuje v nemocnici o život.

Ve vážném stavu

„Mohu potvrdit, že jsme takového pacienta v pondělí přijali. Po otravě nemrznoucí směsí je ve velmi vážném stavu," potvrdil mluvčí pražské Všeobecné fakultní nemocnice Filip Brož s tím, že pacient je nyní v péči lékařů na urgentním příjmu Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní péče.

Jako první přijali v pondělí oznámení o možné otravě methanolem lovosičtí policisté. Případ si následně převzali kriminalisté z Litoměřic.

„Policejní vyšetřování a prověřování všech okolností případu včetně expertíz bude v následujících dnech samozřejmě pokračovat," sdělila policejní mluvčí Petra Trypesová.

Sebevražda?

Více se zatím nevyjádřila. Zda se osmapadesátiletý lovosický rybář pokusil o sebevraždu, nebo kapalinu vypil nedopatřením, tak zatím zůstává nejasné.

Při vypití nemrznoucí směsi, jejíž hlavní součástí je etylenglykol, může u otráveného dojít až k selhání ledvin. Léčba se stejně jako v případě intoxikace methanolem uskutečňuje podáním antijedu, kterým je tvrdý alkohol.