Značné škody hlásí také Dionýz Hutár z Vinařství pod Sedlem v Horních Chobolicích, kde jim na vinici o rozloze jednoho hektaru pomrzlo zhruba třicet procent.

„První vlna mrazů nás minula, tato už ne. Pomrzl nám Muškát, Miller a Ryzlink,“ vypočítává Hutár s tím, že ochrana vinic pomocí kouře nebo mlhy není moc efektivní a před mrazem rostliny neuchrání, proto takovou metodu v Chobolicích nepoužívají.

Po mrazivé noci z úterka na středu nejsou na tom dobře s odkvetlými stromy ani sadaři. Teplota v tento den nebyla nijak nízká, ale minus jeden stupeň pod Sedlem zde vydržel celých šest hodin.

„To je pro květy i plůdky příliš. Odhaduji, že letos přijdeme asi o polovinu úrody jablek, které jsou pro ekonomiku našeho střediska rozhodující. Mrazivé počasí se může projevit i na plodech až při dozrávání, to znamená, že jablka nebudou standardní a poslouží nejspíš k moštování. Mrazy se našim sadům většinou vyhýbají, pamatuji, že jsme o úrodu v takovém rozsahu přišli za posledních dvacet let jen jednou,“ vysvětluje František Kratochvíl, vedoucí ovocnářského střediska Zemědělského družstva v Liběšicích.

Družstvo by ale mohlo sklidit menší úrodu meruněk, třešní a hrušek, jejichž květy pomohli v chladných dnech už tradičně opylit čmeláci.

Terezínští dobrovolní hasiči a zaměstnanci města stavěli cvičně mobilní protipovodňovou hráz.
FOTO: Terezínští hasiči stavěli hráz proti vodě