Letošní ročník je věnován 70. výročí ukončení bojů 2. světové války. Shodou okolností i Ústecký kraj slaví výročí, a to 15 let svého vzniku. „Byla by škoda obě výročí nespojit v jeden společný projekt, atak se Ústecký kraj stal generálním partnerem této významné společenské akce. Hejtman Ústeckého kraje, pan Oldřich Bubeníček, převzal nad akcí záštitu vedle prezidenta republiky Miloše Zemana, ministra obrany Martina Stropnického, ministra dopravy Dana Ťoka a starosty města Roudnice nad Labem Vladimíra Urbana," uvedl Vlastimil Dvořák, prezident Aeroklubu ČR a šéf Memorial Air Show, který se dále rozpovídal v rozhovoru pro Deník.

Proč mají návštěvníci na Memorial Air Show vyrazit?
Memorial Air Show se může pyšnit zejména tím, že je jediným leteckým dnem v Evropě, možná i na světě, který osobně navštívila hlava státu. Roudnické letiště uvítalo prezidenta republiky dokonce čtyřikrát. Letošní Memorial Air Show by měla svým rozsahem a významem předčit všechny předcházející ročníky, a to jak z pohledu účasti letadel ve vystoupení, tak i v naplnění společenského významu. A oproti všem leteckým dnům v ČR je to v Roudnici všechno bezprostřední. To je výhoda malého letiště. Byl jsem v Pardubicích a v Hradci a tam letadla létají své vystoupení příliš daleko od diváků. To se taky, jak jsem odpozoroval, projevilo v jejich zájmu o jednotlivé ukázky. Tak mi to připadalo, že lidi přišli na párek a na pivo.

Co bude k vidění?
Kromě letounů naší armády JAS 39 Gripen, vrtulníků Mi-24 a Mi-17, bitevníků L-159 Alca návštěvníci uvidí historické letouny B-25 Mitchell, P-51 Mustang, OV-10 Bronco, Lisunov Li-2, Avia BH534, Grumann TBF avenger, PB-Y Catalina, T-6 repliku Zero, L-29 Delfín, Spitfire, JAK-3, de Havilland DH.100 Vampire a skupinu letounů Bücker.

Memoriál Air Show 2013, hlavní program

Jistě jste pozvali také letecké akrobaty…
Ze současné letecké techniky se na roudnickém letišti představí reprezentanti Aeroklubu ČR, naše akrobatická špička na akrobatických speciálech. Absolutní špičkou bude vystoupení reprezentanta ČR Martina Šonky na letounu Extra 300 SR, který před několika dny skončil na2. místě ve velice adrenalinové soutěži Red Bull Air Race v Chorvatsku. Týden po roudnické airshow se zúčastní dalšího závodu této série v Budapešti. Kromě Martina se představí ještě Marek Hyka a Roman Kramařík v motorové akrobacii a Přemysl Vávra s Milošem Ramertem v bezmotorové akrobacii. Zejména vystoupení Miloše Ramerta na 50 let starém větroni dřevěné konstrukce bere dech. Jeho vystoupení je doprovázeno hudbou z filmu Tenkrát na západě. A věřte, že ticho jako v divadle, které panuje při jeho vystoupení, se po přistání vždy promění v bouřlivý potlesk. Na roudnickém nebi nebudou samozřejmě chybět parašutisté, také reprezentanti Aeroklubu ČR, kteří se předvedou ve třech odlišných parašutistických disciplínách.

Prozradíte, co přesně chystá Armáda ČR?
Armáda ČR chystá překvapení v bojové ukázce pozemního vojska. V provedení aktivních záloh armády ČR bude předvedena dynamická ukázka přepadení kolony vozidel teroristickou skupinou. Jestli se hajný nenaštve a nevyžene je všechny z lesa, uvidíme opravdu zajímavou ukázku praktického zapojení aktivních záloh naší armády. Prozradím, že zde bude bojovat ináš známý režisér, producent a autor filmu Tobruk Václav Marhoul. Je totiž majorem v záloze. Nebude samozřejmě chybět statická ukázka současné bojové techniky a vojenských historických klubů. Při akci proběhne také slavnostní vyhlášení a dekorování nejlepšího leteckého sportovce ČR za rok 2014.

Memoriál Air Show 2013, hlavní program

Letošní ročník se váže k 70. výročí konce druhé sv. války. Předpokládám, že kvůli mezinárodní politické situaci nebyla jednání o účasti armád vítězných mocností nijak snadná…
Snahou pořadatelů v letošním roce bylo dostat na roud¬nické nebe vojenské letouny všech států, které se zúčastnily leteckých bitev na evropském válčišti. Jednali jsme s velvyslanectvím USA, Ruské federace, Velké Británie, Slovenska, Francie i Německa. Bohužel současná geopolitická situace, zejména zvláštní postoj některých našich politiků, kteří si nechtějí zadat buď s jednou světovou mocností, nebo si vysloužit protivenství druhé strany, nepodpořili naši snahu naplnit hlavní myšlenku setkání tehdejších účastníků bitev 2. světové války společně pod Řípem. Myslím, že okázalá propagace Dragounské jízdy na jedné straně a odsouzení jízdy Nočních vlků na straně druhé je dosti výmluvným vysvětlením. Nicméně oslava na roudnickém letišti proběhne i bez účasti cizích armád.

Slavnostního aktu se zúčastní chargé d'affaires pozvaných zemí. Byl jsem v červnu 2014 na oslavách vylodění v Normandii a viděl jsem na hřbitově na pláži Omaha stát vedle sebe amerického prezidenta Baracka Obamu vedle Vladimira Putina a dokonce paní Merkelovou. Myslím, že francouzský prezident Francois Hollande, který státníky na oslavy pozval, by měl našim politikům vysvětlit, že se dějiny přepisovat nedají. A my nedokážeme pozvat Ruskou federaci na oslavy ukončení bojů nejstrašnější války v dějinách lidstva. Slavit vítězství bez vítěze je tak trochu mimo moje chápání, něco jako svatba bez ženicha. Přes celé martyrium s účastí politiků cizích států a letectev jejich armád bude v Roudnici nad Labem letecký program velice bohatý.

V kolik hodin mají diváci na letiště dorazit?
Kvůli neustálým změnám v účasti letectva naší armády se posunul začátek programu už na12.30, doporučuji být na letišti už tak kolem 10. hodiny. Parkuje se přímo na letišti, tak se mohou vytvářet fronty aut.

Memoriál Air Show 2013, hlavní program

Liší se nějak sobotní a nedělní program?
Ano, liší, ale jen ve vystoupení JAS39 Gripen. V sobotu budou létat ve14:10 hod. a v neděli v16:00 hod. A v neděli nebude samozřejmě vyhlášení leteckého sportovce roku.

Na jaké vystoupení se vy nejvíce těšíte?
Já osobně se těším na vystoupení Martina Šonky a podle reakcí na Facebooku za ním na air show přijede hodně fanynek. A mají se na co těšit, protože bude s každým vystupujícím autogramiáda, a tak si odnesou i jeho podpis buď na fotce, nebo na svém těle. Mimochodem, vaše noviny připravují na autogramiádu zvláštní stránky v sobotním vydání, kde bude program a fotky všech vystupujících.

Uvidí vás diváci opět při některém vystoupení? Z minulého ročníku si vás většina pamatuje z akrobatického čísla, kdy jste pilotoval větroně, ze kterého jste za letu „vysadil" parašutistu, a společně jste pak v sestavě kroužili k zemi.
Já budu samozřejmě taky létat, a to sL-60 Brigadýr, a budu vysazovat parašutisty. S tím větroněm to není ještě jisté, ale dělám vše proto, abych toto číslo znovu na airshow předvedl. Je to přece jenom let bez kabiny a ještě musím hodně uřídit tu strašnou změnu aerodynamických sil, když mi kolega leze po křídle. Není to pan Tau, ale Zdeněk Karhan. Toho adrenalinu při společném kroužení až na zem je tam trochu více a není jednoduché získat na toto vystoupení.


Jaká je výhoda pro návštěvníka? A kde zaparkovat? Na letišti!

Roudnice nad Labem - Jakou mají výhodu návštěvníci Memorial Air Show? V České republice jedinečný bezprostřední styk s leteckou ukázkou, protože to umožňují rozměry roudnického letiště. Program je po oba dny stejný a letecká show je od 12.30 do17.20. Protože na air show chodí celé rodiny, jsou pro děti zajištěny pouťové atrakce. „Upozorňujeme všechny návštěvníky, aby neparkovali na černých parkovištích mimo letiště a dojeli podle ukazatelů až na letiště, kde budou parkovat přímo na letištní ploše. Pro ty, kteří chtějí strávit na letišti celý víkend, je na letišti u bazénu připraven kemp," uvedl Vlastimil Dvořák, šéf akce.