Stroje, které by měly zatížit životní prostředí o něco méně než původně používaná vozidla, by do města měly dorazit zhruba do deseti týdnů. Již teď je ale možné ve městě ekologické vozidlo potkat. Jedná se o zápůjčku do doby dodání multikár.

„Zakoupili jsme akumulátorová komunální vozidla, sklápěč a vozidlo na sběr odpadu s nosností 1,5 tuny. Vozidla doplní vozový park Technických služeb města Lovosice. Jsme rádi, že tímto způsobem můžeme pomoci životnímu prostředí,“ uvedl Milan Dian, starosta města.

Nepřehlédněte: Lovosice mají novou příspěvkovou organizaci

Za multikáry, které pohání trakční baterie a výkonný AC motor s maximálním výkonem 18 kW, město zaplatilo 1 600 000 korun.

Hlavními přednostmi jsou nulové emise, snadná obsluha a výborné manévrovací schopnosti, možnost tažení vlečných vozíků a samozřejmě nízké provozní náklady. Vozidlo může řídit každý vlastník řidičského průkazu skupiny B. Maximální rychlost je 40 kilometrů za hodinu a dojezd na jedno nabití je až 120 kilometrů.

Vozidlo je kompletně vyvinuto a vyráběno v České republice. Stejný elektromobil používají již druhým rokem i technické služby města Litoměřice, kterým ho v květnu 2015 do bezplatného užívání na jeden rok jej předal jednatel firmy Balkancar Jaromír Mareš.

Litoměřice mají v užívání variantu třístranného sklápěče v hodnotě zhruba 600 tisíc korun, který je určen především ke svozu listí a údržbě parků a zeleně.

Přečtěte si: Elektromobily se Litoměřicím vyplatily