„Havárie byla nahlášená jako pojistná událost. Pojistné šetření přitom probíhalo až do konce měsíce listopadu, kdy bylo teprve jasné, kolik peněz město na opravu získá. Výběrové řízení na dodavatele pak bylo vyhlášeno 4. prosince. V současné době probíhá hodnocení nabídek," informovala Ivana Kocánková ze sekretariátu starosty města.

Předpokládaná hodnota zakázky je zhruba 300 tisíc korun bez DPH. Po uvedení kamerového systému do provozu bude podle jejích slov vypsané další výběrové řízení, tentokrát na další případné opravy a servis celého kamerového systému města. Firma, která jej zajišťovala dříve, totiž spadla do insolvence.

„Oprava kamerového systému ve městě proběhne nahrazením stávající technologie variantou s optickou kabeláží. Tato varianta je výhodnější oproti původně používané technologii laserového přenosu. Výhoda optického kabelu spočívá v tom, že přenos dat není ovlivněn nepříznivými klimatickými podmínkami a je možný na libovolnou vzdálenost. Laserová technologie nemůže být použita na větší vzdálenosti vzhledem k tomu, že se světelný proud se vzdáleností tenčí, čímž se snižuje kvalita přenosu," popsala Kocánková s tím, že optická kabeláž povede po vnějších obrysech nemovitostí nebo po veřejném osvětlení.

Kamerový systém v Lovosicích sestává celkem z devíti otočných kamer nad vytipovanými lokalitami. Vlastní technologie přenosových tras zajišťují možnost sledování snímaného obrazu na monitorovacích pracovištích, která jsou umístěná na služebnách Policie ČR a Městské policie Lovosice.

„Kamerový systém je především podpůrný prostředek situační prevence kriminality. Pro případ pozdějšího šetření a objasňování protiprávního jednání je prováděn nezávislý záznam obrazu všech kamer na pevný disk monitorovacího pracoviště městské policie," doplnila Kocánková.