Na 1 500 Děčíňáků se přišlo v pondělí naposledy alespoň symbolicky rozloučit s prezidentem Václavem Havlem. Do Děčína totiž dorazila po třídenní plavbě loď naplněná květinami, které přinesli lidé na Pražský hrad a do kulturního centra Pražská křižovatka během týden po smrti posledního československého prezidenta.

Květiny pro Václava Havla po třídenní plavbě lodí skončily v Děčíně v Labi. Posádka doprovodné lodi Lužnice i děčínští dobrovolníci začali krátce před polednem rozebírali věnce a kytice, kterými se lidé loučili se zemřelým prezidentem.

„Skupina tři na příď, pětka čistí levý bok, ostatní oddělávat stuhy,“ uděloval jasné pokyny po příjezdu lodí do Děčína Michael Kocáb. V jednu chvíli pracovalo na pontonu zaplněném květinovými dary až dvacet lidí, nechyběli ani záchranáři pro případ nouze.

Na palubě Lužnice přijel také bývalý šéf Havlovy prezidentské kanceláře Ivo Mathé a šéf Trutnov Open Air Festivalu Martin Věchet. Také oni je poté začali házet do řeky pod děčínským zámkem.

„Uctěme památku prezidenta Václava Havla,“ prohlásil na přídi pontonu Věchet a vhodil do Labe první květiny.

Podle Kocába, který celou plavbu vymyslel, nesmí do řeky nic anorganického. Před vhozením do řeky tak musely být odstraněny všechny stuhy kytic a bylo nutné také rozebrat všechny věnce.

Po opuštění Děčína byly květiny během zhruba dvou hodin na státní hranici a odpluly do Německa.

Na lodi plula do Děčína kromě posádky také asi desítka lidí, kteří nastoupili v Ústí nad Labem, aby Havla symbolicky doprovodili na poslední cestě. Již v neděli večer se jich do přístavu ve Vaňově přišlo na příjezd lodě podívat asi 300. Loď dnes urazila 26 kilometrů do Děčína, celou cestu lodi lemovali mávající lidé i zastavující auta.