Symbolicky za doprovodu padajících sněhových vloček podřízl v neděli ráno šampion v práci s motorovou pilou Jiří Vorlíček třiadvacetimetrový smrk ztepilý, který bude ozdobou letošní vánoční Prahy. Strom rostl zhruba sedmdesát let v českolipské Dubici, metropoli jej věnovala firma Fehrer.

Nároční akce, na jejímž konci bude v úterý v noci strom ukotvený na Staroměstkém náměstí, začala v neděli v brzkých ranních hodinách. Než přišel na řadu mistr dřevorubec, specializovaná firma musela pomocí lan připevnit smrk k rameni jeřábu.

Vánoční strom pro Prahu projel Litoměřicemi

„Samotné podříznutí je za pět minut hotové. Následuje odřezávání spodních pater a především úprava kmene na požadovaný průměr, aby přesně zapadl do otvoru na Staroměstském náměstí. To zabere i pár hodin," říká Jiří Vorlíček, dvojnásobný mistr České republiky v práci s motorovou pilou, který strom pro Prahu kácel počtvrté.

Velmi důležitá je podle něj domluva s obsluhou jeřábu. „Strom je na něm zavěšený a musíme koordinovat jeho naklonění při odřezávání. Proto je důležité, aby zůstal viset a nepoškodil se," dodává Vorlíček.

„Šest tisíc osm set," hlásí obsluha jeřábu váhu českolipského smrku. Sečtení letokruhů, které napovídají o stáří stromu, se ujala starostka Lípy Romana Žatecká a jednatel společnosti Fehrer Pavel Mooz. Šedesát osm. „Možná bude starší, ale to bychom se museli dostat někam pod zem," podotýká dřevorubec.

Strom rostl na místě, kde před lety stával rodinný dům. Na zahradě jej měla rodina Čajanových.