Zastánci dotací argumentují tím, že oba kluby úspěšně reprezentují město, Gardeline v nejvyšší české futsalové soutěži a FK Litoměřicko ve třetí nejvyšší fotbalové soutěži.

„Město na mimořádném zasedání zastupitelstva rozhodlo o příslibu finanční spoluúčasti s futsalovým klubem Gardenline na vzniku nového fotbalového hřiště s umělým povrchem. To budou kromě tohoto klubu moci využívat také jiné sportovní kluby, veřejnost či školy,“ uvedl místostarosta Karel Krejza.

Hřiště by mělo vyrůst v areálu kasáren pod Radobýlem. Podle Krejzy je to jediné místo v Litoměřicích, kde může hřiště těchto rozměrů vzniknout. „Navíc jde o revitalizaci prostoru využívaného pro sport i v minulosti,“ poznamenal litoměřický místostarosta.

Zrestaurované renesanční malby zdobí fasádu radnice v dvorním traktu.
FOTO: Zrestaurované renesanční malby zdobí fasádu radnice

Fotbalové hřiště ale není jediný povrch, který bude sportovcům v kasárnách pod Radobýlem k dispozici. V plánu je také výstavba běžeckého a atletického oválu, přičemž celková částka, se kterou projekt počítá, dosahuje 26 milionů korun.

„V případě poskytnutí podpory od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy pokryje dotace necelých 16 milionů. Město přislíbilo spoluúčast ve výši pěti milionů korun, zbytek nákladů uhradí klub Gardenline,“ připomněla vedoucí odboru školství, kultury, sportu a památkové péče Andrea Křížová.

Jiný názor na uvolňování peněz z městské kasy má opozice. „Důvodem, proč jsme nehlasovali pro dotaci na stavbu hřiště, je to, že nechceme městské peníze investovat do majetku soukromého subjektu,“ uvedl zastupitel za ANO Tomáš Sarnovský.

Tok městských peněz jiným směrem by uvítal například i obyvatel Litoměřic Michal Černý, podle něhož je ve městě řada důležitějších věcí čekajících na nápravu.

„Například revitalizace městské tržnice, kterou město slibuje už několik let. Autobusové nádraží se sice opravilo, ale přilehlá silnice vedoucí k novému parkovišti připomíná tankodrom,“ myslí si Černý s tím, že ostudou jsou i bývalé mrazírny, které jsou vidět až z Řípu.

Opravy silnic v Litoměřicích, ilustrační foto.
Litoměřické ulice Horova a Halasova získají nový povrch