Zmíněná osada se nacházela v trojúhelníku obcí Dlažkovice, Solany a Lkáň. Katastrálně patřila do Podsedic. „Nebyla zde elektřina, nevedla sem žádná silnice, byla tu jediná studna s pitnou vodou a ta studna byla asi 200 m za domy. Domky byly všechny v jedné řadě. Na kraji té řady byl malý rybníček. Přes tyto životní těžkosti tu lidé žili spokojeně. Přežili tu bez úhony i rok 1939 až do osudného července 1942, kdy historie osady skončila. Snad to byl důsledek Heydrichiády nebo jen zvůle německého vedení obce Podsedice. Pravý důvod se nepodařilo dopátrat ani v archivech," vypráví Růžena Schweizerová, jedna ze dvou posledních žijících bývalých obyvatel Dolů.

V červnu 1942 přišel příkaz (není přesně známé kdo ho vydal), aby se všichni obyvatelé do 48 hodin odstěhovali a zanechali v domech veškerý živý inventář. Pokud tak neučiní budou zastřeleni. Pak se termín odsunu posunul na čtrnáct dní. „Naše rodina se odstěhovala 6.července. Bylo před žněmi lidé zde žili z toho, co vypěstovali na svých polích. Ale úrodu už nesklidili. Velký dobytek Němci odvedli, drobný pochytávali, což se zcela nedařilo a tak v polích bylo možné ještě nějaký čas spatřit slepici, kuře či kachnu," přibližuje pamětnice.

Z osady se stalo cvičiště Hitlerjungend. Ti i část domů zapálili, tašky, okna, ploty rozebrali obyvatelé z okolních vesnic. V květnu 1945 zbyly z osady jen trosky, kam se nedalo vrátit. Život bývalých obyvatel nabral jiný směr.

Památek po Dolech moc nezůstalo. Je znám jediný snímek. Je z třicátých let. „Snímek byl otištěn v knize Miroslava Moravce a Petra Prášila: Kraj českého granátu na starých pohlednicích. Velikostí odpovídala osada Doly osadě Ležáky. O Dolech se nikdy příliš nemluvilo, nikdo zde nepřišel o život," dodává Růžena Schweizerová. Pamětníků ubylo. Z obyvatel, kteří v roce 1942 opouštěli své domovy žijí již jen dvě ženy, které v té době byly dětmi obě jsou z rodiny Klupáků.

„Je potěšitelné, že se tak říkajíc v hodině dvanácté našla mladá studentka, která se o tuto historii zajímá. Helena Patráková z Lovosic studující Univerzitu Jana Evangelisty Purkyně z katedry germanistiky si vzala osud osady Doly za svoji diplomovou práci pod názvem: Osud osady Doly v kontextu druhé světové války. A tak pro budoucí generace zůstanou nějaké ty střípky, protože pamětníci již nebudou," uzavírá vyprávění Růžena Schweizerová.

Osada byla založena v roce 1775. K osadě se počítal i Podhrázský mlýn, který stál několik set metrů jižněji. Ten zůstal přes válku obydlen, protože mezi osadou a mlýnem byla hranice Sudet.