O Vodní hrad svedou lítý boj

Budyně nad Ohří - Už popáté svede švýcarská pěchota urputný boj s válečníky Burgundského vévodství. Děj se odehraje v sobotu 8. srpna pod hradbami, na hradbách a na nádvoří Vodního hradu v Budyni. Samotná bitva z období poloviny 15. století vypukne v 15 hodin, ale už od 10 hodin se můžou návštěvníci podívat na doprovodný program s šermířskými vystoupeními, ukázkami výcviku pěchoty, použití chladných či palných zbraní. Zájemci si vyzkouší střelbu z kuše, děti se vydají po stezce nebo zhlédnou loutkové divadlo.

Liběšická kašna zas potrápí cyklisty

Liběšice - Tradiční cyklorecesistická akce nazvaná Liběšická kašna se uskuteční již tuto sobotu 8. srpna. Registrace závodníků začíná ve 13 hodin, o hodinu později už odstartují děti. V závodě se rovněž utkají mezi sebou muži na horských kolech i starých plečkách, poté i ženy. Celou akci moderuje Marek Ženkl. Doplní ji rovněž celá řada atrakcí, jako aquazorbing, lidský stolní fotbal, rodeo býk, bungee running a řada dalších. Na večer je naplánovaná diskotéka a ohňostroj.

Další farmářské trhy se uskuteční v sobotu

Roudnice n. L. - Na Husově náměstí v Roudnici nad Labem se v sobotu v době od 8 do 12 hodin uskuteční další díl oblíbených farmářských trhů. Pomalu začíná sezona jablek, a tak se mezi prodejci nově objeví například i Ovocnářství Ploskovice. V nabídce dále nebudou chybět ryby, víno, pivo, uzeniny, zelenina, bylinky, výrobky z mléka i mléko, slané a sladké pečivo a spoustu dalšího. Připravený je rovněž dětský koutek a vystoupení kapely ExT (reggae-dub). Na Kostelní náměstí v sousedních Litoměřicích se farmáři opět sjedou za týden 15. srpna.

Filharmonici vystoupí na náměstí

Litoměřice - Koncert, při kterém se na pódiu společně představí Severočeská filharmonie Teplice spolu s Litoměřickým festivalovým sborem a předními českými sólisty, se na Mírovém náměstí v Litoměřicích uskuteční v sobotu 8. srpna od 20 hodin. Vstupenky lze získat na pokladnách MKZ, k stání i na místě. Při koncertu zazní nejznámější melodie světových oper a dalších vokálně symfonických skladeb předních skladatelů, jakými jsou Mozart, Strauss, Dvořák, Verdi a další.

Aplikaci Lepší místo spustí později

Lovosice - Ačkoli původně avizovaly už 1. srpna, začnou Lovosice naostro využívat aplikaci Lepší místo zhruba o dva týdny později. Litoměřický deník o tom informovala mluvčí radnice Jana Hejdová. „Smlouvu s poskytovatelem město sice uzavřelo od 1. srpna, zaměstnanci úřadu ovšem potřebují nějaký čas, aby se s aplikací naučili zacházet. Naostro bude spuštěná zhruba v polovině srpna," uvedla. Nová webová a mobilní aplikace bude sloužit obyvatelům města. Ti přes ni budou moci úředníky upozorňovat na nepořádek a další nešvary ve svém okolí, které se jim nelíbí.

Obec buduje komunitní kompostárnu

Vražkov - Ještě do 11. srpna 15 hodin na adresu Obecního úřadu Vražkov mohou zájemci podat nabídky do veřejné zakázky na vybavení komunitní kompostárny. Tu obec vybuduje na místě po odstraněné černé skládce poblíž dálnice D 8. Obecní úřad k projektu získal dotaci ze zdrojů EU a Operačního programu životní prostředí Státního fondu životního prostředí ČR. Pro další obce na Podřipsku je projekt příkladem k využití biologicky rozložitelného odpadu. Už nyní můžou občané v neděli vozit tento odpad přímo na kompostárnu.