Strážníci pomohli zraněnému

Litoměřice - Zraněnému seniorovi, který po pádu zůstal ležet na chodníku, přispěchali na pomoc litoměřičtí strážníci. Starší muž, který se pohyboval o francouzské holi, upadl u schodů nedaleko Dómského pahorku. Při pádu si způsobil tržné krvácející zranění obličeje a stěžoval na bolesti celého těla. Do příjezdu záchranné služby strážníci muže stabilizovali a pomocí deky a alufolie ho udržovali v teple.

Na opravu sakrálních staveb chtějí obce přispět od státu

Litoměřicko - Šest obcí z Litoměřicka požádalo Ministerstvo pro místní rozvoj o dotace na opravy sakrálních staveb, které mají na svém území. V Býčkovicích mají v plánu opravit sochu Máří Magdalény a střechu márnice a kříže na tamním hřbitově. Keblice žádají peníze na opravu kapličky. Také Velemín a Lovečkovice chtějí ve svých místních částech zajistit opravy kapliček. Pokud budou obce ve svých žádostech úspěšné, zajistí opravy kapliček v Páleči u Milešova a v Dolním Šebířově. Sakrální stavby na hřbitově chtějí s přispěním státu opravit také v Křešicích.

Vodaři letos na Litoměřicku zajistí čtyřiadvacet staveb

Litoměřicko - Severočeská vodárenská společnost loni investovala do vodohospodářského majetku v litoměřickém okrese téměř 117 milionů korun do čtyřiadvaceti staveb. Investice patřily mezi vůbec nejvyšší v rámci Ústeckého kraje. Letos, kdy dosáhnou rekordní výše 1,31 miliardy korun v Ústeckém a Libereckém kraji, plánuje společnost zajistit na Litoměřicku obdobný počet staveb s nákladem 86 milionů korun. Nejnáročnější budou dvě akce v Litoměřicích rekonstrukce kanalizačního a vodovodního řadu v Rooseveltově ulici a jejím okolí a rekonstrukce kanalizace v Palachově ulici. K velkým stavbám se řadí také rekonstrukce vodovodu v Žalhosticích.

Adepti myslivosti skládali zkoušky

Zkoušky na svůj první lovecký lístek skládali v litoměřickém hotelu Koliba adepti myslivosti. Požadavky komisařů na znalosti zkoušených byly velmi vysoké. Kurz úspěšně ukončilo 23 adeptů, dalších sedm pak 17. února vykoná náhradní zkoušky. Třída byla rozdělená napůl. První den měla nejlepší znalosti slečna Lucie Minková, pracovnice Státní správy, která si zvýšila svoji kvalifikaci pro výkon funkce, dále Antonín Machaj a Vlastimil Černý. Druhý den vyznamenání dosáhli Eva Šulinová a Michal Dlouhý. Doklad o zkouškách předával předseda OMS ČMMJ František Hamerle, který blahopřál k výsledkům zkoušek a zdůraznil, že je to jenom začátek. Dále se myslivečtí nováčci budou muset věnovat péči o zvěř a ochraně přírody. Příprava adeptů je nepřetržitý proces. V sobotu 21. ledna bude zahájen nový kurz.

Plánují se opravy dětských hřišť

Litoměřicko - Desítky obcí a měst na Litoměřicku mají v plánu stavbu nebo rekonstrukce dětských a volnočasových hřišť. S žádostí o dotace se nyní obracejí na Ministerstvo pro místní rozvoj. O peníze žádá například obec Hrobce, která chce investovat do víceúčelového hřiště. Rekonstruovat stávající hřiště chtějí s pomocí dotace také v Klapý. Odpočinkový areál plánují v Ploskovicích, v Litochovicích by zase rádi na hřišti doplnili mobiliář.

Knihovna zve na autorské čtení i pohádku pro děti

Litoměřice – Knihovna Karla Hynka Máchy připravila i pro příští týden velmi bohatý program. Hned v pondělí se zájemci mohou od pěti hodin odpoledne zúčastnit filozofické přednášky, která je určena nejen středoškolákům. Přednášet bude student filozofické fakulty Antonín Štěpanovský. V úterý bude od půl páté připravena Robotická pohádka pro děti od pěti do osmi let, kterou přečte knihovnice Iva Červinková. V šest hodin pak pohádku vystřídá autorské čtení a křest sborníku z kurzu tvůrčího psaní Adama Krupičky. Součástí programu je také praktická ukázka průběhu kurzu, návštěvníci si tak mohou sami zkusit něco napsat. Poslední akcí, která proběhne v příštím týdnu, bude přednáška o klinické smrti a vyprávění o natáčení filmu s Hollywoodem Dalibora Stracha, který je spisovatelem, scénáristou a režisérem.

Památku obětí holokaustu připomenou i v Litoměřicích

Litoměřice – V Litoměřicích a v Terezíně se v pátek 27. ledna u příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holokaustu uskuteční vzpomínkové pietní akty. Pořádá je poslanecká sněmovna. Zúčastní se jich místopředseda Sněmovny Jan Bartošek a předsedkyně bavorského zemského sněmu Barbara Stammová. Program začíná ve 12,30 hodin v bývalém krematoriu v Litoměřicích. O hodinu později se uskuteční pieta u centrálního pylonu na Národním hřbitově Památníku Terezín. V půl třetí odpoledne si pak účastníci vzpomínkových akcí v ženském dvoře v Malé pevnosti prohlédnou výstavu věnovanou Litoměřicím.