Děti se seznámily s prací policie, záchranářů i vězeňských psovodů

Litoměřice – Policisté, hasiči, strážníci, záchranáři, český červený kříž i vězenští kynologové a organizace Zvířátka lidem se včera na dopravním hřišti představili dětem z mateřských škol a poučili je o zásadách bezpečného chování. Hlavním pořadatelem bylo Zdravě město Litoměřice. Koordinátorka projektu Rita Vlčková uvedla, že akce se zúčastnili děti ze 17 mateřských školek. „Celá akce je součástí kampaně Národní dny bez úrazu, kdy jsou pořádány akce pro všechny věkové skupiny od dětí z mateřských škol až po seniory," řekla Vlčková.

Na zámku v Roudnici nad Labem bude výstava loveckých trofejí

Roudnice n. L. – Tento týden tři komise Mysliveckého spolku vyhodnotily trofeje a shozy, z nichž většina bude prezentována od 5. do 10. června na okresní výstavě, letos v pravém křídle roudnického zámku. Přehlídku pořádá Myslivecký spolek se státní správou pověřených měst Litoměřice, Roudnice nad Labem a Lovosice. Na výstavě se prezentují myslivecká sdružení, obrazy Václava Nesvětila, soutěžní kresby žáků roudnických škol a výrobci nožů. Na každý den je připraven doprovodný program pro odbornou i laickou veřejnost motivovaný myslivostí a ochranou přírody. Proběhne seminář mysliveckých hospodářů, ukázka vábení jelenů a další zvěře, ve Vražkově střelecký přebor, v kostele Panny Marie Svatohubrtská mše. Pro žáky ZŠ připravují zástupci Vojenských lesů přednášky z lesní pedagogiky.

Račice - zahájení ME ve veslování
Evropský šampionát odstartoval, první ostré jízdy už v pátek

Děti a žáci si v zámeckém parku vyzkoušeli orientační běh

Roudnice n. L. – Na 470 dětí a žáků absolvovalo včera v zámeckém parku v Roudnici nad Labem závod v rámci celosvětového Dne orientačního běhu. Dvacet organizátorů z tamního oddílu tak pomohlo k vytvoření světového rekordu v počtu účastníků na jedné akci.

Na nádvoří budyňského Vodního hradu začíná seriál přehlídek

Budyně n. O. – Sedmidílný seriál tradičních kulturních a společenských akcí, z nichž většina probíhá v areálu Vodního hradu v Budyni nad Ohří, začíná v neděli 28. května 22. ročníkem Budyňského krokodýla. Na přehlídku hudebních, tanečních a volnočasových aktivit je letos přihlášeno na 300 účinkujících, víc než v loňském roce. Festival začíná po příchodu účastníků na nádvoří hradu průvodem, který vyrazí v 10 hodin od centrální autobusové zastávky. Pořadatelé nestanovují věk účinkujících, a tak svůj um představí předškolní děti i dospělí. Za necelý měsíc, 24. června, se návštěvníci mohou těšit na první akci s historickým podtextem nazvanou Od koruny k pohádce. Ta nahradí bývalou Budyňskou korunu.

Marta Kubišová porovnala svou dlaň s dlaní Václava Havla.
FOTO: Autor muzea křišťálových doteků: Ringo Starr mi bubnoval na dítě

Při Noci kostelů se návštěvníkům otevře také kostel v Milešově

Milešov – V rámci celorepublikové akce Noc kostelů se v pátek 9. června veřejnosti otevře také kostel svatého Antonína Paduánského v Milešově. Začátek akce je naplánovaný na 17,30 hodin. Pro návštěvníky je připravené vystoupení sboru Kytička ze Základní a mateřské školy ve Velemíně a sbor In Flagranti z lovosického gymnázia.