Konečně máme kde zaparkovat, radují se lidé mířící každodenně na vlakovou stanici v Hněvicích. Ze Štětí je to totiž k železniční zastávce kilometr cesty a lidé, kteří si ji dosud ukrajovali autem, neměli kde vůz odstavit. To se nyní změnilo, v provozu je od středy zcela nové parkoviště.

Dlouhotrvající problém se městu podařilo vyřešit až po téměř deseti letech. „Nebylo to vůbec jednoduché. Myšlenka vznikla už v roce 2006, po roce se podařilo vykoupit pozemek, u kterého jsme jen za vyjmutí ze zemědělského půdního fondu museli zaplatit tři miliony korun,“ připomněl starosta Štětí Tomáš Ryšánek.

Poté se téměř 10 let jednalo především o financování projektu. „Počítali jsme s tím, že se na něm budou podílet České dráhy, ale ty se ohradily, že na to peníze nemají. Mrzí nás to, protože parkoviště poslouží především jejich klientům,“ doplnil starosta.

Štětská radnice nechala pro parkoviště vypracovat projektovou dokumentaci, která zahrnovala 70 stání pro automobily a několik pro autobusy.

Oprava zábradlí na štětském mostu přes Labe
Datum startu rekonstrukce mostu ve Štětí se nemění

Když byl projekt hotový, ozval se Ústecký kraj, že má svůj záměr vybudovat terminál pro autobusy těsně u peronu. „Proto se projekt musel přepracovat. Další čas jsme ztratili čekáním na vyhlášení vhodného dotačního titulu,“ dodal starosta.

Náklady na stavbu parkoviště činily zhruba 11 milionů korun. Sedmi miliony podpořila akci dotace z Integrovaného regionálního operačního programu, dalších 200 tisíc korun poskytla společnost Mondi Štětí z programu Patriot, zbytek hradilo město.

Parkoviště má kapacitu 99 míst a je na něm pět kamerových bodů napojených na stůl ochrany Městské policie Štětí. „Plocha je už pro uživatele otevřena, ale ještě včera někteří motoristé parkovali na dřívějších místech, možná ze zvyku nebo z pohodlí. Travnatá plocha podél příjezdové komunikace k nádraží prochází rekultivací a my budeme kontrolovat, zda ji řidiči parkováním nepoškozují,“ vysvětlil vedoucí strážník Zdeněk Cuchý.

Město už dříve vybudovalo chodník od nádraží do Hněvic, nyní začíná stavět druhý v opačném směru k obci Račice. Oba výrazně zvýší bezpečnost chodců.

Nové parkoviště budou lidé využívat zejména v roce 2020, kdy se v rámci rekonstrukce minimálně na celý rok uzavře most přes Labe a jedinou spojnicí pro pěší a cyklisty se stane přívoz. „Připravujeme projekt na výstavbu přístavišť. K tomu na levém břehu vybudujeme od hněvického nádraží zpevněnou stezku a Ústecký kraj zde hodlá vytvořit dočasnou zastávku autobusů,“ doplnil vedoucí stavebního odboru štětské radnice František Zwettler.

Spolek Dobro-volně se angažoval například v letošní Tříkrálové sbírce.
Spolek Dobro-volně chce dát dobrovolnictví ve Štětí řád