Právě v duchu služby veřejnosti odváděné ve prospěch Litoměřic i desítek okolních obcí a měst bývalého okresu Litoměřicka se neslo v pátek odpoledne přijetí osmdesátiletého Josefa Pola, emeritního přednosty okresního úřadu, starostou Litoměřic Ladislavem Chlupáčem.

„Nejen v Litoměřicích, ale i v řadě obcí jste zanechal nesmazatelnou stopu," přivítal starosta Chlupáč na radnici Josefa Pola, který je čestným předsedou Klubu starostů zhruba čtyř desítek obcí spadajících do správní působnosti města Litoměřice. Právě starostové obcí dodnes vzpomínají na to, jak měli u něj vždy dveře otevřené a osobně jim pomáhal řešit a mnohdy i hasit problémy.

SETKÁNÍ. Kromě knihy Dějiny města Litoměřice předal starosta Chlupáč Josefu Polovi i pamětní list města.

„Zrušení okresních úřadů, k němuž došlo před 13 lety, bylo nejen z tohoto pohledu obrovskou chybou, protože rozloha kraje je veliká," posteskl si starosta Chlupáč. Jak dále připomněl, konkrétně v Litoměřicích má Josef Pol zásluhy na tom, že zde byla zahájena stavba nové nemocnice, hasičské stanice, kulturního domu nebo plaveckého bazénu.

Ke každé stavbě se přitom váže osobní vzpomínka muže, který svou profesní kariéru zakončil jako ředitel Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových pro oblast Ústecka a Liberecka.

„Například plavecký bazén se málem nedostavěl. Stavbu hasičské stanice na Českolipské ulici jsme zase prosadili díky vstřícnosti tehdejšího ministra vnitra Grulicha," pátrá v paměti Josef Pol, který důchodový věk tráví v Litoměřicích se svou manželkou Marií.

„Svou práci jsem dělal s láskou a hrozně rád," loučí se slovy, která jdou od srdce. My ostatní za ni děkujeme.

Eva Břeňová