Na více zájemců se z kapacitních důvodů nedostalo. Jedním z průvodců na Dni otevřených dveří byl i bývalý správce úložiště Pravoslav Smrž. „Žádná avie s radioaktivním odpadem tu zazděná opravdu není,“ vyvrátil hned na úvod fámu, o které se zmínil jeden z návštěvníků.

„Právě proto pořádáme Den otevřených dveří, aby se lidé mohli sami přesvědčit, jak je odpad zabezpečený,“ dodal. Úložiště v útrobách vrchu Bídnice odborníci pravidelně kontrolují a monitorují. Všechny odpady, které jsou tam ukládány ve speciálních sudech, musí splnit přísné podmínky. Před uložením je každý sud s odpadem podroben několika zkouškám, které zaručí neporušenost obalu. Například pádem z výšky několika metrů či půl hodinovým pálením při 800 stupních Celsia. Neporušenost pak prověří radiační a vakuová bublinková zkouška.

Podzemní kontejner v ulici České armády v Litoměřicích.
Páchnoucí odpad v Lovosicích vyřeší podzemní kontejnery

V sudech, které končí v úložišti, je umístěný nebezpečný nízko a středněaktivní odpad v pevném skupenství, který pochází z průmyslových odvětví, z laboratoří či nemocnic. Jedná se například o rukavice, injekční stříkačky, odpad z rentgenových zářičů nebo filtry z klimatizací.

„Samotné odpady jsou umístěné ve stolitrových sudech. Ty se potom vkládají do sudů o objemu 200 litrů. Prostor mezi oběma sudy je vyplněný betonem. Vnější stěna ochranného sudu je pozinkovaná a natřená antikozorním přípravkem,“ vysvětlil šéf Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) Jiří Slovák. Každý sud je pak pečlivě označený, uložený na přesné místo a má svou detailní dokumentaci o vzniku a složení radionuklidů. Sudy jsou umístěné v komorách, když dojde k jejich naplnění, jsou následně zality betonem. Ukládací prostory jsou 70 až 80 metrů pod povrchem země.

Městská policie v Litoměřicích si v letošním připomíná 25 let od založení. Při té příležitosti předal tento týden starosta města Ladislav Chlupáč všem strážníkům pamětní medaile.
FOTO: Strážníci dohlížejí na klid v Litoměřicích už 25 let

„V současné době je do úložiště ukládáno 300 až 400 sudů ročně. Prostory, které máme k dispozici, budou stačit do roku 2025,“ řekl Slovák s tím, že připravují modernizaci celého úložiště a rekonstrukci jedné ukládací komory, která by k ukládání odpadu postačila na dalších deset let. „Překvapilo nás jak je odpad zabezpečený. I jak je úložiště čisté a vzdušné,“ shodli se po návštěvě Michal a Bianka z Litoměřic.

Úložiště je v provozu od roku 1964. Tvoří ho malá část, zhruba 2 kilometry celého komplexu o více než 30 kilometrech chodeb. Disponuje jedinečnou geologickou situací. Nadloží i podloží bývalého důlního komplexu tvoří nepropustné slínovce s mocností přes 50 metrů. Bývalý vápencový důl proměnili Němci během druhé světové války na utajenou podzemní továrnu, kde vyráběli součástky motorů. Pracovaly tam tisíce lidí, především vězni z terezínského koncentračního tábora.