Přes noc prudce stoupající hladiny hrozí. Oficiálně ale ještě před sedmou hodinou ranní nedosáhly žádné sledované toky prvního povodňového stupně.

Pokud jde o Ploučnici, teprve nabírá na síle, protože na horním toku ve Stráži pod Ralskem již zbývá něco málo přes 15 cm k dosažení prvního povodňového stupně.

Tempo růstu hladin a průtoků je znepokojivé. Mandava ve Varnsdorfu před sedmou hodinou ranní přesáhla hranici 60 cm a první stupeň vyhlašují vodohospodáři při 70 cm. V Trmicích se žene Bílina zatím jenom s hladinou těsně před 140 cm, tedy přes 30 cm chybí do prvního povodňového stupně, ale musíme si uvědomit, že teprve začíná sbírat vodu přitékající z okolních potoků.

Samozřejmě Labe se zatím problém s intenzivními dešti netýká. Z 303 cm o půlnoci stoupla hladina jenom na 338 cm před sedmou hodinou ranní (1. stupeň povodňové výstrahy je zde na 450 cm).

Bohužel, podle Českého hydrometeorologického ústavu na horním toku Labe se symbolicky objevuje prognóza dalších potíží vyhlášením 1. stupně na Labi na měřící stanici Labská. Zde v 7.10 hod. dosáhla hladina 71 cm, přičemž hranice nejnižšího povodňového stupně 55 cm dosáhlo Labe již v 6.40. hod.