Na nádvoří Hradu Litoměřice byly vysazeny tři „hlavy" vinné révy, současně zde bylo otevřeno vinařské infocentrum, byla představena kniha o vinařství a zpřístupněna výstava obrazů Českého středohoří malíře V. A. Šrůtka.

Infocentrum vzniklo ve správní budově na nádvoří hradu. „Návštěvníkům nabídne ke koupi v průběhu sezony, tedy od května do září každý den v týdnu od 11 do 16 hodin, upomínkové předměty, propagační materiály, ale i česká vína, která budou moci na nádvoří hradu nebo přímo v infocentru také ochutnat. Chybět nebude ani Královská kolekce vín speciálně adjustovaná Cechem českých vinařů u příležitosti oslav narození Karla IV.," informovala ředitelka CCR Anna Matulová.

Na nádvoří hradu byla slavnostně vysazena vinná réva. „Jde o dvě bílé a jednu modrou odrůdu. Vše jsou rezistentní odrůdy od mělnického vinařství Kraus," sdělila Anna Matulová.

Slavnostní výsadby se ujal starosta Ladislav Chlupáč, legenda vinařství na Litoměřicku Vladimír Šuhájek a ředitelka CCR Anna Matulová.

Následně byla představena nová kniha Průvodce po vinařství na Litoměřicku, jejímž autorem je šéfredaktor Litoměřického deníku Michal Závada. Kniha, která je nyní v tisku, bude na pultech knihkupectví a informačních center zhruba za 14 dní.

Nově vysazené révě i knize požehnal biskupský vikář pro pastoraci Martin Davídek.

Na závěr akce byla v hradu otevřena výstava obrazů akademického malíře Václava Aloise Šrůtka. Obrazy známého autora, který svoji tvorbu zaměřoval na České středohoří, představila jeho dcera, rovněž akademická malířka Ivana Grimmová.