„To, co jsem slíbil, že nebude pršet, to se splnilo. Je to prostě taková anomálie. V neděli všude okolo pršelo. Meteorologii nám na letišti během leteckého dne hlídali vojáci. Ti mi také říkali, že u nás bude pršet. Hádal jsem se s nimi, že nebude. Tak to prostě u nás funguje. Počasí bylo výborné," uvedl s úsměvem na tváři šéf Memorial Air Show Vlastimil Dvořák po skončení leteckého dne.

„Zajistili jsme pestrý program, to, co diváci viděli, byl vrchol, od vojáků i od akrobatů. Hlavní je, že se nic nestalo. Žádný úraz ani nehoda," uzavřel Vlastimil Dvořák.

Žena na křídle

Peggy Krainz zazářila a ohromila diváky, když za letu přecházela z jednoho křídla na druhé a přitom zvládla ještě zamávat. Světově uznávaná kaskadérka v některých chvílích letěla nad roudnickým letištěm
i hlavou dolů.


Příští letecký den bude 
o konci války

Další Memorial Air Show se uskuteční tradičně za 2 roky. A na co se mohou návštěvníci těšit? Akce bude věnována 70 letům od ukončení II. světové války.
„Rozhodli jsme se další ročník věnovat tomuto výročí. Realizace však nebude jednoduchá. Budeme potřebovat hodně historických letadel 
z celého světa. Proto musíme začít brzy shánět sponzory. Obstarat finance bude to nejnáročnější," vysvětlil Vlastimil Dvořák.


Spitfire zmizel, měl poruchu! Sedl ve Kbelích

Legenda stíhacího letectva, anglický Spitfire, předvedl v sobotu odpoledne svoji ukázku a když tisíce diváků čekaly na jeho přistání, nepřistál. Zmizel. Několik minut nikdo nevěděl, kam se v oblacích více než osmašedesát let stará stíhačka i se svým anglickým pilotem ztratila.

Nakonec se ukázalo, že stroj „sedl" na letišti ve Kbelích. Letadlo mělo totiž poruchu. Nesvítila signalizace zajištěného podvozku. Pilot tedy nevěděl, zda má, nebo nemá zajištěný podvozek. Kdyby ne, následky při pokusu o přistání by byly tragické. Z bezpečnostních důvodů proto letěl 
do Kbel. Tamnímu vedoucímu letového provozu nahlásil svůj problém.

Pracovníci na věži s dalekohledem sledovali podvozek Spitfira, jehož pilot provedl nízký přelet nad kbelským letištěm. Nahlásili mu, že je vše v pořádku. Po přistání hledal veškerý personál letiště náhradní žárovku, která by do historického stroje pasovala. Nakonec se to povedlo. Spitfire se do Roudnice asi po hodině vrátil.


Máme za sebou 20 let. Děkujeme Vám za podporu

Součástí sobotního Memorial Air Show byly i oslavy 20 let Litoměřického deníku. Pro čtenáře jsme měli připravené drobné dárky i občerstvení. 24 z těch, kteří si ze sobotních novin vystřihli a odevzdali letenku, se proletělo nad Roudnicí v Antonovu AN-2.

„Vyhlídkové lety byly dárkem od Litoměřického deníku. Sobotní oslava na letišti se povedla. Vyslechli jsme několik čtenářů, kteří  přišli upozornit na problémy, které se Vás týkají, kterými žijete.  Rozhodně vám pomůžeme. Děkujeme všem, kteří nám vyjádřili podporu. Nezklameme. I nadále budeme se vší silou pokračovat v naší práci. Stojíme za Vámi," uvedl Michal Závada, šéfredaktor LtD.