„Chtěli jsme v prvním kole zjistit, jestli kostel místní lidi zajímá a jestli by případně mohla vzniknout nějaká skupina či iniciativa, která by si dala za cíl kostel pronajmout a opravit. Dorazilo odhadem 80-90 lidí . Byli nejen z Lipé a okolí, ale i ze vzdálenějších míst. Přišli také někteří pamětníci. Ukázalo se, že by mohla vzniknout skupina lidí složená z různých oborů, která by na opravě kostela mohla pracovat. Ale to je ještě daleko," uvedla Klára Kovaříková, iniciátorka sobotní akce.

Skupina, která by mohla vzniknout, by podle ní v prvním kole vstoupila do jednání s Biskupstvím litoměřickým. Majitelem kostela je totiž Římskokatolická farnost Sutom.

Vznikající iniciativě v minulých dnech pomohlo také Město Třebenice. Zaměstnanci úřadu vyčistili pozemek okolo kostela od náletových dřevin.

Při sobotním zhruba dvouhodinovém otevření kostela si lidé mohli prohlédnout interiér stavby, okolní pozemek – bývalý hřbitov i zvonici v rohu pozemku. Akci uzavřelo vystoupení lovosického souboru In flagranti.