Co nabídnou dnes
Páteční program začal už v 10 hodin. V 15 hodin následovalo slavnostní zahájení a předávání ocenění nejúspěšnějším vinařům. Dnes bude Dům kultury otevřen od 10 do 19 hodin. Sobota bývá tradičně nejnavštěvovanějším dnem prodejní výstavy.

Také v letošním roce program zpestří akce v sále sousedního hradu. Od 14 do 16 hodin se uskuteční seminář Víno a zdraví na tři témata. Kapitolu Od kdy pijeme šumivá vína má na starost Milan Šamánek a Zuzana Urbanová. Tématem Ať žije alkohol se bude zabývat Václav Budínský a přednáškou Sexuální emoce a víno II provede sexuolog Radim Uzel.

Od 11 do 17 hodin budou také probíhat ochutnávky v rámci doprovodného programu Víno a pokrmy.

Kde se zastavit?
Šampiona letošního ročníku výstavy – Chardonnay 2014, pozdní sběr od Střední odborné školy vinařské Valtice najdete ve stánku pořadatele u pódia. Na výstavě se tradičně prezentuje několik vinařství z Čech. Pozornost si jistě zaslouží Agrofrukt Kamýk – Klášterní vinné sklepy Litoměřice, které letos bodovaly s Tramínem 2014 a jakostním Pinotem Noir 2010. Vinařství zároveň obdrželo cenu za nejlepší kolekci.

Nedaleko má svůj stánek také Školní statek Mělník, který získal velký počet bodů a zlatou medaili za Müller Thurgau 2014. Z českých vinařů je na místě také Zdeněk Vybíral z Malých Žernosek, ten přivezl zajímavý Pinot Noir 2012 výběr z hroznů s vyšším obsahem alkoholu. V předsálí je rovněž Jan Podrábský, bývalý dlouholetý vedoucí Lobkowiczkého zámeckého vinařství Roudnice n. L., nyní penzista – malovinař.

Z tradičních velkých vinařství zde svá vína nabízí zmíněné Zámecké vinařství Roudnice, naopak z těch nejmenších je to například Vinařství pod Sedlem.
V pátek odpoledne byly slavnostně uděleny stříbrné a zlaté medaile. Porota celkem rozdělila 88 stříbrných a 88 zlatých. Na pódiu postupně promluvilo několik hlavních hostů, například biskup Jan Baxant vzpomněl na svá studia v Litoměřicích před téměř 45 lety. „Nikdy by mě tehdy nenapadlo, že v Litoměřicích bude tak pěkná a velká akce," řekl.

Starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč připomněl, že jde o největší výstavu vín v Čechách. „Návštěvníkům se naskýtá možnost ochutnat pestrou nabídku našich vinařů a porovnat jejich vína se zahraničními, která jsou zde také zastoupena," řekl starosta.

Na dnešní program pozval hlavní organizátor a zakladatel celé akce. „Chtěl bych především upozornit na zajímavý program v hradu. Především seminář mívá velikou návštěvnost," dodal Pavel Kacerovský, ředitel výstavy.