Prvním je devítidílný seriál čínské televize, odehrávající se v roce 1939, kdy se čínský diplomat odhodlal k riskantnímu kroku a zajistil víza pro Židy prchající z Rakouska před Hitlerem.

Scénář pro druhý film poskytl román Josefa Urbana Tenkrát v ráji. Režisér Peter Pálka stejnojmenným celovečerním filmem navazuje na Habermannův mlýn a Sedm dní hříchu. V ději z období protektorátu se prolínají životy dvou mladých horolezců, Čecha Josky Smítko a Horsta Gerke z německo-české rodiny. Zatímco Joska odmítne totalitní nasazení v Německu a je pronásledován, Horst se stane vyznavačem nacismu. Oba se nakonec shledají v Malé pevnosti, první stojí u zdi, druhý velí popravčí četě.

Do negativní postavy pozval produkční Jana Budaře, který Malou pevnost zná už z natáčení Lidic. „Hraju Horsta, kterého s Joskou spojovala vášeň k horolezectví, ale také vztah ke krásné Vlastě, již ztvárnila Vica Kerekes, kterou milovali všichni. Moje postava, i když je úředník, miluje adrenalin a později poměrně výrazně zasáhne do děje celého příběhu," vysvětluje Jan Budař. Pro hlavní postavu Josky vybral umělecký vedoucí Lordan Zafranovič překvapivě českého olympionika Vavřince Hradilka.

„Jsem sportovec a i když kanoista, občas nějakou stěnu nebo skálu zdolám, proto pro mě nebylo tak těžké se do postavy horolezce vpravit, horší bylo dostat se do osobnosti a vědomí Josky, který se pral se svým osudem v nelehké době. Film je pro mě novum, je to těžké a náročné, bojuji s tím a věřím, že se mi podaří úkol se ctí splnit a diváky nezklamu. Musím říci, že kolegové mi jako neherci hodně pomáhají. V Terezíně jsem byl pouze jednou, a to ještě se základní školou, proto jsem využil každou volnou chvíli, abych si prostory Malé pevnosti bez návštěvníků a v klidu prohlédl," říká Vavřinec Hradilek.

„I já jsem v Terezíně několikrát byl, ale vždy, když sem přijedu, tak tu válečnou atmosféru znovu prožívám. Obdivuji všechny, kteří umí v tomto městě žít," dodal Jan Budař.

Populární herec při rozhovoru zabrouzdal i mimo film a tak trochu odlehčil našemu původnímu tématu. „S kapelou Eliščin Band právě dokončujeme turné po Česku, představujeme něco mezi koncertem, divadelním představením a výpravnou show. Podtitul těchto koncertů zní: Jak by to vypadalo, kdyby muži při seznamování říkali pravdu? Pokud si zkusíte odpovědět na tuto otázku, věřím, že dojdete k stejnému závěru, a to, že je to velká zábava."

Pro diváky, kteří se na nový film těší, prozradíme něco o skutečném hrdinovi románu. Josef Smítko byl horolezec, kterého nacisté popravili šest týdnů před osvobozením Malé pevnosti Terezín. Většina děje se odehrává v Českém ráji, kde mladý horolezec strávil většinu svého života mezi skalními věžemi. Narodil se v Turnově, vystudoval průmyslovku a hned po škole absolvoval pilotní školu v rámci národní akce 1 000 pilotů pro republiku. Když v roce 1944 obdržel výzvu k nástupu na totalitní nasazení do Německa, odmítl ji a za to byl stíhán. Když se odhodlal na Vánoce 1944 opustit skály a navštívit rodinu, byl chycen a v březnu 1945 v Malé pevnosti zastřelen.