Také tu dělal reportáž Václav Žmolík z Českého rozhlasu Dvojky. Pořad mu zahájila písnička od harmonikáře Ondřeje Šance z Kozí farmy z Merboltic. Redaktor pak připomínal pěkné české tradice a povídal si s návštěvníky.

DYKYTA UVEDLA VÁNOČNÍ HRU

„Těšila jsem se na krásnolipský lidový soubor Dykyta, na jeho písně a tance. Letos překvapil svou Vánoční hrou, živým betlémem pro adventní čas,“ řekla Jitka Ledvinková, jedna z organizátorek jarmarku. A Jan Škoda, který spolu se svou dcerou Janou Bosákovou soubor Dykyta vede, pokračoval: „Existujeme od roku 1990, ale toto byla naše premiéra. Potulujeme se v písničkách po celých Čechách, prezentujeme je v nářečích a v krojích. Pár let zpět jsme předváděli i v Zubrnicích více duchovní Vánoce. Letos jsme se rozhodli ukázat, jak se lidé dříve bavili,“ prozradil.

Žižkovy kasárny v sobotu v podvečer ožily. Na nádvoří se konala tradiční mikulášská nadílka, kde nechyběli ani hrůzostrašní čerti ze Svářenic. Na akci dorazily desítky místních, ale i přespolních návštěvníků.
FOTO: Mikuláš, čerti a zvířátka čekali na děti v Terezíně

ŘEMESLNÍCI NESLI JEŽÍŠKOVI DÁRKY

Vánoční hra, se kterou Dykyta přijela, byla uváděna už od 15. století. Dykyta tu svou našla ve sbírce profesora Čeňka Zíbrta z 19. století. Za Rakouska-Uherska působil na Univerzitě Karlově. „Jeho živý betlém je z roku 1840, jednotlivé postavičky řemeslníků se zde představují, a ukazují, co vše Ježíškovi do Betlému přinesli,“ řekl Deníku vedoucí Dykyty Jan Škoda.

„Má dcera Jana Bosáková, umělecká vedoucí a choreografka Dykyty, chtěla postavičky představit s muzikou, zpěvem a tancem. Bylo to příjemné, zvlášť když skanzenem zachráněný kostel svaté Máří Magdaleny byl po dvě naše vystoupení plný lidí,“ ohlédl se v neděli za sobotou Jan Škoda z Krásné Lípy. Jeho víska bude posledním místem, kde letos Dykyta v krojích svou pěknou Vánoční hru představí.

PEČENÍ S VÁNOČNÍ MUZIKOU

Ke smůle návštěvníků chyběl tradiční stánek pečených brambor s bylinkami a tvarohem či sýrem. Báječné malé voňavé koláčky, měli jich osm druhů, nabízela rodina Jahodových z Lovosic. Nezklamalo pečení vánoček ve světničce, k ochutnání tu byla i takzvaná Vánoční Muzika. Tak se říkalo rozvařenému dochucenému ovoc v podobě jablek, hrušek a švestek. Skanzen rozdával tradiční vánoční recepty, zájemci si podle nich mohou doma vánočně navařit a napéci.

Komornější Adventní jarmark se konal v sobotu v parku Václava Havla v Litoměřicích.
FOTO: Adventní jarmark v parku Václava Havla v Litoměřicích potěšil i pomáhal

SONÍCI, ROMANCE, MASOPUST…

V neděli v historické školičce hrál flétnový soubor studentů Gymnázia Jateční, partička Soníci. Po čase se také se svými koledami vrátil do skanzenu ústecký sbor Romance. A na co se můžeme v Zubrnicích těšit příští rok? „Začneme tu masopustem, ale bude až 23. února. Velikonoce chystáme až na duben, je to posuvný svátek a příští rok je pro ně pozdní termín. Zato Májový jarmark budeme mít dříve,“ slíbila  Jitka Ledvinková.