Ten s většími písmeny „Nechceme prezidenta, agenta Putina", Miloš Zeman na dálku přečetl a zareagoval na něj slovy: „Přeložte ho do angličtiny a zajeďte k Bílému domu až tam bude Donald Trump. Toho bych za jeho předvolební sliby o zlepšení vztahu s Ruskem spíš považoval za Putinova agenta."

DO ŠTĚTÍ A LIBOCHOVIC

Druhý den třídenní návštěvy Ústeckého kraje zavítal prezident Miloš Zeman na Litoměřicko, kde se setkal také s občany na náměstí ve Štětí a Libochovicích. Na Novém náměstí ve městě papíren lidé většinou prezidentovi, oproti zmíněné skupince „protestantů", za jeho odpovědi tleskali.


Jedna z dívek se prezidenta zeptala, jaký má názor na legalizaci marihuany. Zeman jí na to řekl, že od měkkých drog je to jen kousek k drogám tvrdým, z kterých se těžko odvyká. „Dozvěděl jsem se od pana starosty, že Štětí má nadprůměrný počet narkomanů, možná, že právě mnozí z nich začínali na marihuaně. Nevím, co na ní vidíte, já mám na noze bolavý palec, potřel jsem ho mastí s konopím a vůbec mi to nepomohlo."


Ve Štětí navštívil Zeman také průmyslovou firmu Mondi. Papírenský podnik ve Štětí byl postaven před více než 60 lety, pamětníci tvrdí, že za tu dobu ho nenavštívil žádný prezident, Miloš Zeman je tedy historicky první. Už proto si toho vedení společnosti Mondi a většina jejich zaměstnanců cení.


Papírny čekají na stavební povolení a evropské investiční pobídky, pak spustí obří investici, jejímž cílem je zdvojnásobení výroby a snížení hluku a zápachu. Při stavebních pracích by mohly v areálu najít práci tisíce lidí po dobu tří až čtyř let.


„Těší mě, že jsem mohl váš závod navštívit, a to nejen proto, že je ekonomicky úspěšný, rozvíjí se a zaměstnává přes 600 lidí, kteří si vydělají slušnou mzdu, ale i proto, že zpracovává domácí surovinu. Jsou u nás totiž stále firmy, které dokážou prodat dřevo za hranice v surové formě, nebo jak se říká nastojato bez většího užitku. Vážím si podniku, který má ve svém programu zdvojnásobení výroby a snaží se minimalizovat dopady na životní prostředí," uvedl Miloš Zeman.

EU I MARIHUANA

Řada otázek z pléna směřovala k Evropské unii. Pokud by si prezident mohl přát, tak by chtěl, aby EU byla méně byrokratická a jako celek směřovala k nejúspěšnějšímu skandinávskému sociálnímu modelu. Ten je podle něho ve všech hodnoceních na předních místech žebříčků. „Dnes je EU bohužel v katastrofálním stavu, důkazem toho je odchod Velké Británie. Kdyby EU měla racionální politiku a nevydávala tisíce naprosto zbytečných směrnic, tak by si to Britové rozmysleli," uvedl prezident.

Mezi zhruba padesáti zaměstnanci Mondi byla skupina deseti děvčat ze Střední školy obalové techniky. Jedna zástupkyně se prezidenta zeptala jakému oboru by dal přednost designu nábytku či obalu? „Určitě nábytku, protože ten má trvalejší hodnotu, papír po rozbalení dáte nejspíš do sběru." Na prezidentovu odpověď kontroval ředitel Mondi Roman Senecký: „Já bych dal přednost obalu, toho je třeba k tomu, aby se ten nábytek při transportu nepoškodil. Po použití ho můžete recyklovat."


Při rozloučení ředitel firmy předal na památku svazek ručního papíru zdobeného grafikou a dárkovou láhev archivního vína z roudnických Lobkowiczkých zámeckých sklepů.

PREZIDENTA SE DOČKALI I V LIBOCHOVICÍCH

Po obědě v lovosickém hotelu Lev se Miloš Zeman přesunul na libochovické náměstí, aby zde pohovořil s obyvateli města a odpověděl na jejich otázky, Dav lidí, který vyčkával příjezd prezidenta byl složen z názorově velmi rozmanitého spektra. „Jsem tady protože jsem ho volila a chci si poslechnout jeho názory," znělo z jedné strany.

„Chtěla jsem jen vidět kolik přijde lidí, teď jdu domů, vůbec na ten jeho ksicht nejsem zvědavá," ozývalo se ze strany druhé. Miloš Zeman při svém uvítacím proslovu zmínil bohatou tradici kraje a krátce také pohovořil o problému poměrně vysoké nezaměstnanosti v regionu. „Je třeba si uvědomit, zda zde žijí lidé, kteří chtějí pracovat, ale nemohou, nebo zda jsou to lidé, kteří pracovat mohou, ale nechtějí. Já si myslím, že zde je to spíše ten druhý případ," uvedl prezident k této problematice.

Následovaly otázky občanů, které se dotkly Evropské unie, zahraniční politiky, domácí politiky, ale také samotného prezidenta republiky a jeho názorů. Jeden z chlapců se zajímal, zda Miloš Zeman rád cestuje. „Dříve jsem cestoval rád, ale když jíte výborné jídlo každý den, časem se vám přejí. Nejraději cestuji na Vysočinu," odpověděl hbitě. Svou návštěvu prezident republiky ukončil dekorováním praporu města Libochovice pamětní prezidentskou stuhou a převzetím darů od zástupců města i občanů.


V pátek prezident zakončí návštěvu kraje na Lounsku, kde setká například s vojáky ve vršovické střelnici.