VYBRAT REGION
Zavřít mapu

FOTO: Mladí kuchaři připravovali moučníky. Trendem jsou dnes nepečené a light

Litoměřice - Bohatým moučníkovým rautem a představením své práce rodičům, příbuzným a přátelům zakončili studenti Střední školy pedagogické, hotelnictví a služeb v Litoměřicích třídenní cukrářský kurz. Jako každý rok jím i letos provázela známá cukrářka a autorka kuchařek Pavlína Berzsiová.

6.11.2015
SDÍLEJ:

PŘÍPRAVA DORTŮ zakončila třídenní snažení účastníků cukrářského kurzu na Střední škole pedagogické, hotelnictví a služeb. Bohatě zdobené dezerty při následném rautu zhodnotili rodiče a přátelé mladých cukrářů. Foto: Deník/Karel Pech

„Cukrařinu se studenti za tři dny nenaučí, ale projdou si základním průřezem. První den děláme klasické zákusky, pečeme korpusy tak, jak mají být podle minulých státních norem, připravujeme náplně. Vše ovšem děláme ve formě minidezertů, které si žáci zdobí podle své fantazie.

Druhý den se věnujeme konvenienci, bez které se v oboru také neobejdou. Používáme ochucené ztužovače do šlehačky, ze kterých studenti následně vyrábějí i dort jakožto svou závěrečnou práci. Naučí se také pracovat s ovocem tak, aby na zákusku vydrželo co nejdéle čerstvé.

Třetí, poslední den se věnujeme tomu dnes nejžádanějšímu, a to jsou odlehčené moučníky z tvarohu a ovoce. Více než řezy připravujeme dezerty do pohárků a skleniček, což je v současnosti moderní," popsala náplň kurzu Pavlína Berzsiová.

Stále větším trendem jsou podle ní nepečené sladkosti, a sice krémy, pěny, pohárky, zmrzliny, ale i koláče a dorty. Přes dvě stovky těchto receptů Berzsiová aktuálně vydala v knize Dnes nepeču!

Podle učitelky odborného výcviku na škole Anny Müllerové jsou kurzy organizované nad rámec běžné výuky pro žáky nespornou výhodou, především pak na přeplněném trhu práce.

„Obor kuchař číšník není snadný, studenti musejí získat spoustu dovedností, a to v kuchyni i v obsluze. Je ale jasné, že každému obojí nepůjde nebo ho nějaká práce bude bavit víc. Proto je dobré, když se žáci profilují už v průběhu studia, a kromě obecné průpravy získávají i tyto speciální znalosti," uvedla Anna Müllerová.

Vedle cukrářského kurzu škola žákům nabízí také kurz italských specialit, studené kuchyně, carvingu, baristický, sommeliérský nebo barmanský. Jejich absolventi vždy získají osvědčení, které jim může pomoct v budoucí kariéře.

Autor: Veronika Weissová

6.11.2015
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Policisté hledají dva mladíky, v Lovosicích platili cizí kartou.

Případ zneužití platební karty byl i díky Deníku objasněn

Hasiči a policisté krotili divokou vodu.
36

FOTO, VIDEO: Hasiči a policisté cvičili v Roudnici na divoké vodě

Kraj se zadluží o další 1,5 miliardy. Za peníze opraví mosty i školy

Ústecký kraj - Další obrovský úvěr hodlá Ústecký kraj splatit do konce roku 2031. V okrese by měl být opraven roudnický most nebo vybudováno Centrum sociální pomoci v Litoměřicích.

Soutěž: Vyhrajte s Deníkem vouchery na prohlídku litoměřických památek

Litoměřice - Destinační agentura České středohoří o.p.s., ve spolupráci s Litoměřickým deníkem připravila na druhou polovinu léta soutěž pro čtenáře o vouchery na Okruh církevní památky Litoměřice.

Sportovní svět upíná pozornost opět do Račic

Račice - Polsko, Portugalsko, Rusko? Kdepak! Nejlepší rychlostní kanoisté planety se představí na severu Čech. „V dané konkurenci jsme si moc nadějí na přidělení MS nedělali,“ přiznal šéf Jan Boháč.

FOTO: Stadion neuspěl na ledě Energetiků

Litoměřice - Ve čtvrtek v podvečer nastoupily Litoměřice k dalšímu přípravnému utkání na ledě Karlových Varů, nováčka WSM Ligy. Energetici již od začátku hýřili aktivitou a po devatenácti vteřinách se ujali vedení. Energie si celé utkání držela náskok, který se jí i přes mohutné dotahování Litoměřic podařil udržet.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení