Po rychlém příjezdu na Dómský pahorek si ale oddychli. Jednalo se totiž o prověřovací cvičení.

I přesto je čekal výstup na 40 metrů vysokou vyhlídku věže. Z toho první polovina po strmých točitých schodech. S lezeckým vybavením, nosítky s chráničem páteře a lékárničkou vyrazili nahoru.

S připravenou zhruba pětatřicetikilovou figurínou museli zacházet jako se skutečným člověkem. Nejprve ji stabilizovali a umístili na nosítka. S nimi mohli bezpečně manipulovat pouze po horním dřevěném schodišti.

Vinobraní v Litoměřicích
Sérii vinobraní v kraji zahajují Litoměřice

Ve stísněném prostoru točitých schodů už to možné nebylo. Jedinou možností, jak zdolat zbývající asi dvacetimetrový úsek, bylo i s nosítky slanit po vnějším plášti budovy.

Celé cvičení od příjezdu až po transport figuríny na prostranství před věží trvalo hasičům necelou hodinu. „Je to dobrý čas. Důležité však je, že pokud by taková situace nastala reálně, umíme zraněného dopravit z věže dolů,“ uvedl velitel výjezdu Pavel Legner.

Cvičení přihlížela také skupinka litoměřických školáků, kteří v doprovodu učitelky vyrazili na pahorek na procházku. Ukázka pro práce hasičů pro ně byla velkým zpestřením.

Korespondenci velikánů české literatury mimo jiné skrývá Centrální depozitář Památníku národního písemnictví v Litoměřicích, který působí v novém objektu po kasárnách Pod Radobýlem.
Rukopisy literárních velikánů odpočívají pod Radobýlem