Do soutěže organizované Městskými kulturními zařízeními Litoměřice se přihlásila téměř stovka mladých talentů nejen z Čech. Ze semifinálového kola v Divadle K. H. Máchy do finále postoupilo jednadvacet nejlepších.

A stejně jako soutěž byla letos poprvé mezinárodní, mezinárodní byla i hvězdná porota. V ní nakonec zasedli Tomáš Sehnal z kapely Hodiny, dcera Dalibora Jandy Jiřina Jandová, slovenský zpěvák Miro Šmajda, ředitelka ZUŠ Litoměřice Dominika Valešková a Michal Pelant, muzikant známý z kapely Davida Kollera. Soutěžící známým osobnostem připravili nejednu pernou chvilku.

„Tohle je opravdu večer plný extrémů! Nejdřív tu máme kluka zpívajícího Bruna Marse, který při svém výstupu div netančí na hlavě, a vzápětí přijde mistr Karel Gott," nestačil se divit Tomáš Sehnal. Soutěžnímu klání nepřihlížel poprvé a v sobotu dokonce přislíbil, že se stane patronem příštího, už 6. ročníku.

Vítězství v nejmladší kategorii A nakonec odvezla Sofie Fiurášková do Černošic, v kategorii B si nejlépe vedla Michaela Janáčová z Ostravy a první příčku v nejstarší kategorii C od 16 do 18 let obsadila čerstvě sedmnáctiletá Anna Dvořáková z Hlinska.

Jedinou reprezentantkou Litoměřicka ve finálovém kole byla Táňa Terberová z Liběšic. Zvolila píseň Samotářka. Její obdivuhodný výkon nakonec stačil na třetí místo.

„Naprosto mě dostalo dynamické rozpětí hlasu," nešetřil chválou Tomáš Sehnal. „Zpočátku jsem cítila tvou nejistotu, v druhé půli však už byla píseň prožitá, hlas se rozzářil, až jsem měla husí kůži," zhodnotila zpěvačku ředitelka ZUŠ Dominika Valešková.

Vítězové obdrželi kromě jiného i právo vystoupit na Litoměřickém vinobraní.

Vítězové 2016
KATEGORIE A (10 – 12,99)
1. Sofie Fiurášková (Černošice)
2. Daniela Ulrichová (Jeřmanice)
3. Matyáš Cahák (Lišov)
KATEGORIE B (13 – 15,99)
1. Michaela Janáčová (Ostrava)
2. Klára Hromádková (Brno)
3. Sabina Uxová (Kolín)
KATEGORIE C (16 – 17,99)
1. Anna Dvořáková (Hlinsko)
2. František Olša (Brandýs n. L.)
3. Táňa Terberová (Liběšice)