V současné době uspokojuje 23 odběratelů, to je o šest víc než loni. Odběrateli jsou azylové domy, krizová, nízkoprahová denní centra, chráněná bydlení a dětské domovy. Loni získala 74 tun potravin v hodnotě 2,8 milionu korun.

Darované potraviny přichází jako přebytky od prvovýrobců, obchodních potravinových řetězců, ze závozů Evropské unie, od loňska i formou paběrkování zeleniny z polností a nově i díky evropskému projektu potravinové a materiální pomoci.

„V souvislosti s posláním našeho spolku předcházet plýtvání potravinami a zároveň bojovat proti chudobě jsme letos zahájili projekt ,,Lednice potřebným", kdy lidé můžou darovat své přebytečné a neupotřebitelné potraviny do lednice v obchůdku Vitálka v litoměřické ulici Velká Dominikánská.

Výtěžek pak putuje do Azylového domu pro matky s dětmi Diakonie ČCE v Liškově ulici. Tento projekt se bohužel nerozvíjí tak, jak jsme předpokládali, lidé by více ocenili umístění lednice v některém z větších obchodů, jež navštěvují častěji, kdy před nákupem nahlížejí do svých lednic a zjišťují tak stav potravin," říká Radka Brychtová, ředitelka potravinové banky v Ústeckém kraji.

O nalezení spolupracujícího marketu potravinová banka nyní usilujeme. Přesto se do lednice ve Vitálce měsíčně shromáždí potraviny průměrně za 2 000 korun, jež by v jiném případě prošly svou záruční lhůtou a musely by být zlikvidovány. Spolek byl letos poprvé podpořen dotací Ministerstva zemědělství, což přispělo k pokrytí nákladů na provoz organizace, výbavy a rekonstrukce skladu v bývalých Jiříkových kasárnách.

Potravinová banka ve spolupráci s obchodními řetězci nyní chystá pro veřejnost významnou akci 4. národní sbírku potravin. Je naplánována na sobotu 12. listopadu, kdy lidé mohou svým nákupem od 8 do 20 hodin darovat potraviny, jež putují těm, kteří žijí na hranici chudoby. Sbírka probíhá po celé ČR, v Ústeckém kraji ve 33 obchodech, což je o šest víc než loni, kdy se v kraji podařilo shromáždit necelých 16 tun potravin a obdarovat jimi 2 438 lidí.

Deset spolupracujících marketů v Ústeckém kraji je z řetězce Penny Market (Lovosice, Roudnice nad Labem, Litoměřice – Marie Pomocné), devět z Tesco (Roudnice nad Labem), tři z Billy, po dvou z Kauflandu a Globusu a po jednom z Makra a Lidlu.

Protože lidé jezdí pro větší nákupy i mimo své město, umístila banka výčet všech marketů v Ústeckém kraji na www.potravinovabanka.cz, podrobné informace jsou i na www.potravinypomahaji.cz.

„Hlavním organizátorem sbírky je platforma Byznys pro společnost ve spolupráci s Českou Federací potravinových bank a Armádou spásy. Vedle potravinových marketů se do ní zapojí ještě drogerie dm markt a ROSSMANN. Chtěla bych upozornit, že dárci nemusejí čekat jen na tento jediný vyhlášený termín. Potravinovou pomoc je možné poskytnout kdykoliv během roku v dohodě s námi," dodává Radka Brychtová.