Konzumenti ho ochutnají nejdříve na přelomu roku. V tancích už kvasí dvanáctistupňový Štěpán. Dále je v plánu desítka, jedenáctka nebo nízkoalkoholický speciál pro cyklisty.

„Půjde o nefiltrovaná piva plzeňského typu, ležáky a nějaké speciály na Velikonoce a Vánoce. Suroviny jsou výhradně české, slad i žatecký chmel," popsal zkušený sládek pivovaru vybudovaného v Diecézním domě kardinála Trochty, kde sídlí i Hostel U sv. Štěpána, Milan Došek.

Roky pracoval v pivovaru v Litoměřicích, později v Ústí nad Labem, v Krásném i Velkém Březně. „Oslovil mě kolega, jestli bych nechtěl jít sem. Původně jsem neměl zájem, už jsem v důchodu a mám jiné priority, ale nakonec jsem souhlasil. Je to výzva," řekl o svém novém angažmá sládek.

Až se podnik rozjede, zřejmě k sobě bude hledat pomocníka, zatím na vaření piva a další technologii dohlíží sám.

„Člověk se má pořád co učit. I po těch letech," dodal Milan Došek.

Biskupský pivovar měl původně čepovat vlastní pivo už na konci léta. Práce se ovšem zpozdily. Veřejnosti již otevřená restaurace proto zatím nabízí piva jiných výrobců.

„Trochu nás zklamal dodavatel, kterým měl zpoždění s dodáním i zprovozněním technologie. To je jediný důvod, proč budeme mít naše pivo později," vysvětlil Richard Kirbs, jednatel společnosti, kterou založilo biskupství a která pivovar provozuje.

Výrobní kapacita pivovaru je až 1000 hektolitrů piva ročně, v současnosti je roční výstav plánovaný na zhruba 400 hektolitrů. O odbyt provozovatel strach nemá.

„Pivo budeme čepovat v restauraci, stáčet ho do skleněných lahví a nabízet v reprezentačním balení s půllitrem, nebo ho stáčet do PET lahví. Rovněž se ho chystáme nabízet na našich akcích po celé diecézi, třeba na poutích a dalších slavnostech," prozradil Kirbs.

Investici si Biskupství litoměřické mohlo dovolit díky restitucím.