To podalo podnět k přezkoumání integrovaného povolení, o něž se čížkovická cementárna při spalování kalů opírá. Vedle toho Arnika napadla i 20. změnu integrovaného povolení pro Celio, týkající se skladování kalů.

Jak uvedl Zdeněk Rytíř z kanceláře hejtmanky, krajský úřad podněty obdržel včera. „Obě žádosti budou vyřizovány standardním způsobem, dle platné legislativy,” sdělil Rytíř.

Podobně se vyjádřila ústy své mluvčí Mileny Hucanové i společnost Lafarge Cement. „V případě, že krajský úřad Ústeckého kraje posoudí podnět jako oprávněný a opodstatněný, budeme s Krajským úřadem spolupracovat na řešení situace do maximální míry,” odpověděla Hucanová.

Podle Jindřicha Petrlíka z Arniky, mají povolení za nedostatečná hlavně kvůli takzvaným polychlorovaným bifenylům (PCB), jež se ve spalovaných odpadech mají nacházet.

Domnívají se totiž, že při spalování PCB mohou vznikat nebezpečné dioxiny. „Integrované povolení by mělo mimo jiné ošetřit sledování všech potenciálních cest úniků těchto látek do životního prostředí,” míní Petrlík.

Proti tomu se ovšem mluvčí Lafarge cement ohradila. „Opakovanými měřeními bylo prokázáno, že v případě emisí di-dioxinů a di-furanů je naše cementárna několikanásobně pod evropskými limity,” dodala Hucanová.

Podle Arniky analýzy odpadů z lagun prokázaly různorodou kontaminaci v různých lagunách a včetně značně rozdílných koncentrací PCB a těžkých kovů.

„Celé povolování je provázeno podezřelým spěchem. Na samotnou spalovací zkoušku mělo proběhnout řízení o změně integrovaného povolení,” doplnila mluvčí Arniky Zora Kasiková.