V průběhu pondělního a úterního dne degustovali porotci v třinácti pětičlenných odborných komisích v sále hotelu Koliba 595 vzorků zaslaných do soutěže. Šampionem 13. ročníku Vinařských Litoměřic bylo vyhlášeno Chardonnay 2014, pozdní sběr, ze Střední odborné školy vinařské Valtice.

Dvě zlaté medaile přitom byly uděleny domácímu vinařství, tedy Klášterním vinným sklepům Litoměřice, jež jsou součástí Agrofruktu Kamýk. Ty si zároveň odnesou i cenu za nejlepší kolekci českých vín.

Podle Pavla Kacerovského, jednatele Ortopedického centra Ústí nad Labem, které je pořadatelem akce, jde o fenomenální úspěch litoměřického vinařství. „Je o to pozoruhodnější, že porazilo konkurenty disponující výrazně modernější technologií používanou k výrobě vín," upozornil na zajímavý fakt starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč, který již sklepmistrům osobně blahopřál.

„Skutečně je to pro nás historický úspěch, který jsme nečekali," neskrývají radost bývalý i současný sklepmistři Klášterních vinných sklepů Litoměřice Vladimír Šuhájek a Antonín Hrabkovský. Obzvláště pro Vladimíra Šuhájka, který právě odešel do penze, jde o skutečně důstojnou tečku za jeho profesní kariérou.

Oceněná vína Rulandské modré 2010, jakostní víno, a Tramín červený 2014, pozdní sběr, si však podle nich zlaté medaile zaslouží. „Vzorky, které jsme zaslali do soutěže, jsme vybírali důkladně," přiznal Vladimír Šuhájek, který po odchodu do penze pracuje pro majitele vinařství Ladislava Pošíka jako externista dohlížející na kvalitu.

Nejen Agrofrukt Kamýk však z českých vín v letošním ročníku soutěže, která je předskokanem Vinařských Litoměřic, bodoval. Medaile za vítězná vína převezmou vinaři v úvodní den Vinařských Litoměřic, které proběhnou v litoměřickém domě kultury a v hradu ve dnech 17. a 18. dubna. Šampion obdrží pohár prezidenta Miloše Zemana.

„Kromě českých a moravských vín budou moci návštěvníci ochutnat i zahraniční vína, pocházející ze Slovenska, Rakouska, Německa, Itálie, Španělska a Portugalska," upozornil Pavel Kacerovský.

Opět jsou připraveny semináře na téma víno a zdraví a víno a pokrmy. Loni soutěžní, prodejní a degustační akci navštívily v průběhu dvou dnů zhruba čtyři tisíce návštěvníků.