„Lidé už chodí, nápor byl teď o podzimních prázdninách. Většina z nich ale znovu přijde i na Dušičky," sdělil správce litoměřického městského hřbitova Pavel Lolo.

Přípravy hřbitova na vyšší návštěvnost spočívají především v úklidu, a to nejčastěji spadaného listí. Kontroly pak obstarávají strážníci.

„Hlídky jsme navýšili. Mají za úkol především dbát na to, aby na hřbitově nedocházelo k vandalismu a jinému nevhodnému chování," řekl velitel litoměřických strážníků Ivan Králik s tím, že jejich úloha je tak spíše preventivní. Odhalit, zda je výzdoba, kterou lidé nesou, kupovaná nebo kradená, jde prý těžko. „Nic závažného jsme dosud však nemuseli řešit," dodal Králik.

Památku zesnulých mohou lidé uctít i při modlitbě. Podvečer dušičkový chystají v pátek od 18 hodin v litoměřickém kostele sv. Ludmily. V neděli bude biskup Jan Baxant sloužit mši v litoměřické katedrále (v 10 hodin) i na zdejším hřbitově (v 15 hodin).

Letos se zase o něco více měst a obcí okresu připojí i k oslavám Halloweenu, který připadá na noc z 31. října na 1. listopad. Lampionový průvod a strašidelnou stezku plánují na neděli v Roudnici. Do halloweenského převleku se v sobotu oblékne i Dům kultury v Litoměřich. Karneval tu připravují pro děti i dospělé.

Památka zesnulých vs. Halloween

Dušičky jsou spjaté se svátkem Všech svatých. Na 2. 11., tedy den po něm, je v roce 998 ustanovil clunyjský opat Odilo. Údajně se tak snažil čelit přetrvávajícím pohanským obřadům. Lidé při Dušičkách vzpomínají na zemřelé blízké, zdobí hroby, slouží se mše.

Halloween má kořeny v tradici Keltů. Prý věřili, že se v noci  31. 10. vracejí duše zemřelých a žádají své příbuzné, aby jim pomohli překročit hranici do země mrtvých. Lidé jim k tomu svítili svítilnami z vydlabaných řep. Převlékali se do starých hadrů a malovali si masky.

Na své blízké můžete zavzpomínat i ZDE.