Tak by mohl vypadat nejčernější scénář, pokud by Evropská komise splnila to, co prý slibuje.

„Je to zbytečně nafouklé, ale je pravda, že byl pozastaven příjem peněz z Bruselu,“ potvrdila Marcela Klíchová, mluvčí Regionální rady Severozápad. Ta má v Ústeckém a Karlovarském kraji na starosti rozdělování miliard korun z evropských dotací.

Brusel poslal do Česka dopis, ve kterém požaduje vysvětlení předražených zakázek a policejního vyšetřování bývalého ředitele rady Petra Kušnierze. Ten skončil 22. března ve vazbě kvůli podezření z korupce.

Velkým problémem je ale zejména nákup údajně předražených přístrojů pro Krajskou zdravotní, a. s., která sdružuje pět nemocnic v kraji. Případ vyšetřuje policie i Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF.

Evropští komisaři stanovili čtyři body, které chtějí zodpovědět a na nichž závisí další přísun peněz z Bruselu. „Komise chce znát hodnocení projektů a prověřit ty, které se týkají Krajské zdravotní, a. s. Dále všechny veřejné zakázky od začátku fungování rady,“ řekla Klíchová. „To jsou zakázky u 170 projektů.“

Komisaři z EU chtějí znát vysvětlení do 28. srpna. „To se nedá za dva měsíce stihnout. Navrhujeme jim, aby pár projektů náhodně vybrali, nebo lhůtu prodloužili,“ pokračovala mluvčí rady Marcela Klíchová. „Píšou, že pokud nedostanou uspokojivou odpověď, reálně hrozí, že zastaví celý náš program. To znamená, že bychom už z Bruselu nedostali ani korunu.“

Hrozba vrácení 4,5 miliardy
„Jenže z dopisu není zřejmé, jestli nebudou chtít dokonce vracet peníze, které jsme od začátku fungování vyplatili. Od roku 2007 jde o čtyři a půl miliardy včetně 420 milionů korun pro Krajskou zdravotní“ dodala Klíchová.

Na dotaz Deníku mluvčí připustila, že by již přijaté dotace musely například obce vracet a zasáhlo by to tak jejich rozpočty.

„Je podepsaná smlouva, nás to neovlivní,“ reagoval starosta Štětí Tomáš Ryšánek. Město totiž plánuje rekonstruovat koupaliště z dotace EU.
V podobném duchu reaguje i mluvčí Ústeckého kraje: „Veškeré informace se také dozvídáme pouze zprostředkovaně. Zastavení peněz je v tuto chvíli spekulace. V dopise to nebylo konkrétně řečeno a zástupci ČR se jen domnívají, co vlastně Evropská komise přesně chce a jaké to může mít důsledky,“ řekla Magdalena Hanáčková. „Proto také připravují reakci, ve které budou požadovat po komisi upřesnění požadavků z dopisu a přesnou specifikaci.“

Peníze z národních zdrojů
Regionální rada podle Klíchové zatím projekty proplácí, ovšem z národních zdrojů. „Žadatelé získávají peníze prostřednictvím Ministerstva pro místní rozvoj ČR z českého rozpočtu,“ dodala mluvčí ROP Severozápad.

Peníze ale byly zastaveny Krajské zdravotní, městu Ústí nad Labem za obnovu městských sadů a na projekty, kvůli nimž je bývalý ředitel Kušnierz ve vazbě.

Dotace z EU jsou i na Litoměřicku
Přestože se zatím na Litoměřicku neobjevil konkrétní případ možného špatného nakládání s evropskými dotacemi, kauza může region negativně ovlivnit.
V plánu je například budování obchvatu Siřejovic, Libochovic či Budyně n. O. nebo pokračování Labské cyklostezky, kde Ústecký kraj počítá s penězi z EU. Dotace využívají třeba i Lovosice či Štětí.