Komplikace jsou kvůli frézování vozovky a pokládání nového asfaltového povrchu na trase z Lovosic do Ústí nad Labem.

Dnes a zítra v Litoměřicích také pokračuje jarní Tržnice Zahrady Čech, na kterou míří tisíce lidí. V praxi to znamená dlouhé kolony před mostem Generála Chábery kvůli uzavírce Tyršova mostu. V pátek dopoledne začínaly už na okružní křižovatce u Prosmyk. V některých chvílích byla křižovatka ve všech směrech zcela zablokovaná.

Šéf dopravních policistů na Litoměřicku Jaromír Galia vidí nejkritičtější místo v napojení silnice od Mlékojed na přivaděč k mostu Generála Chábery. V tomto místě budou v průběhu víkendu zřejmě řídit dopravu policisté.

Ani to ovšem není všechno. Uzavírka je v sobotu a v neděli také na silnici z Litoměřic ve směru na Úštěk.

SŽDC má v plánu opravu železničního přejezdu na trati Lovosice – Česká Lípa za úplné uzavírky komunikace I/ 15 u Horních Řepčic. Přejezd bude zcela neprůjezdný pro veškerou dopravu. „Železniční přejezd bude uzavřený od soboty 11. 4. od 7 hodin do pondělí 13. 4. 19 hodin. Trasa obousměrné objížďky povede z Litoměřic po silnici do Polep, Štětí, Liběchova, dále po silnici do Jestřebí, Zahrádek u České Lípy a poté zpět na silnici I/15," informovala Eva Homolová ze SŽDC.

Na trase Litoměřice – Úštěk je ještě jedna překážka. V Liběšicích probíhá frézování vozovky. Doprava je tu vedena jedním směrem a řízena kyvadlově.
Situace v Litoměřicích by se však měla v dalších dnech uklidnit. „Průjezd městem trvá zhruba o 10 až 15 minut déle, ale je plynulý. Kolony se v Mlékojedech a na mostě Generála Chábery, který představuje jedinou přístupovou cestu přes Labe do Litoměřic, tvoří zejména v ranní dopravní špičce mezi 7. a 9. hodinou a také v odpolední dopravní špičce kolem 15. až 16. hodiny.

Nicméně jiná situace je v posledních dnech, kdy do Litoměřic míří další návštěvníci na Tržnici Zahrady Čech," zhodnotil stav vedoucí Odboru dopravy a silničního hospodářství Městského úřadu v Litoměřicích Jan Jakub.

Situace se pravděpodobně nejvíce zhorší o víkendu, kdy vzroste počet návštěvníků Tržnice. Poté by se dopravní situace měla opět zklidnit.

Semafory instalované na dvou místech v ulici Na Valech, jež zajišťuje roli hlavního průjezdního úseku městem pro dálkovou dopravu, se podle vedení města zatím osvědčily. Umožňují plynulý a bezpečný přechod chodců přes frekventovanou silnici a napojení vozů přijíždějících do ulice Na Valech z ulic Sovova a Osvobození.

„Situaci zde ve spolupráci s dopravní policií monitorujeme. V průběhu čtvrtka došlo k přenastavení časových intervalů a plánů na semaforech tak, aby byl výrazněji upřednostněn provoz vozidel Na Valech na úkor chodců a vozů napojujících se z vedlejších ulic," dodal Jan Jakub.

Návštěvníci výstaviště, kteří budou o víkendu přijíždět ve směru od Mělníka, se mohou vyhnout průjezdu centrem Litoměřic tím, že nepojedou po dálnici D8, ale směrem na Štětí, Hoštku, Křešice a Litoměřice, kde se napojí na kruhový objezd nacházející se v blízkosti výstaviště.