Uzavření Domova Na Zámku v Liběšicích do konce letošního se však neobešlo bez protestů. V zařízení žilo ještě v loňském roce na 130 klientů, letos na podzim zhruba 50, pro 52 klientů je stále opatrovníkem obec Liběšice.

Podle radního Ústeckého kraje Martina Kliky byla hlavním důvodem ke zrušení finanční náročnost provozu a vysoké náklady na úpravu objektu, které se odhadovaly na 100 milionů korun. Jiný názor měla část zaměstnanců nebo obec Liběšice. Zámek byl pro potřeby klientů dobře vybavený a na úpravu stačily mnohem nižší investice, než odhadoval majitel. Zřizovatel letos postupně našel umístění pro všechny zbývající klienty a nabídl zaměstnání většině pracovníků.

„Dnes je zámek bez klientů, provádí se tu inventarizace a s paní vedoucí procházíme uzavírací program. Klienty se nám podařilo umístit do chráněného bydlení, část přešla do jiných zařízení, a to zcela bez problémů. Všem zaměstnancům jsme nabídli alternativní práci, ale bohužel většina odmítla. Těm náleží v souladu s kolektivní smlouvou a po projednání s odbory odstupné. Je mi to líto, vesměs se jednalo o kvalitní pracovníky v přímé péči," uvedl ředitel CSP Litoměřice Jindřich Vinkler.

Každý klient z Domova Na Zámku má svého opatrovníka, pro 51 klientů je jím obec Liběšice. „Naši opatrovanci jsou nyní v zařízeních na Skalici, v Čížkovicích, v Chotěšově a Milešově a v chráněném bydlení v Litoměřicích a Třebenicích, ale také v Horní Poustevně a Tuchořicích u Loun. Je to pro nás velká komplikace a nemůžeme funkci provádět tak, jak bychom chtěli. Zatím plníme administrativní opatření a přijali jsme určitá opatření, jako je posílení obecního úřadu novým pracovníkem, který se bude věnovat této problematice a mohli jsme častěji své opatrovance navštěvovat. Mnozí z nich nás sami žádali, abychom je neopouštěli," říká Alena Knobová, starostka Liběšic.

Liběšičtí mají obavu, aby se zámek po úplném opuštění nestal terčem nájezdu zlodějů a vandalů. Zařízení bude přestěhováno do jiných příspěvkových organizací Ústeckého kraje a a areál pak přejde na Krajskou majetkovou. Prodej areálu podle radního Kliky kraj nechystá.

„Buď ho bude potřebovat kraj, jeho příspěvkové organizace, nebo města či obce. Pokud bude mít zájem obec Liběšice, tak zastupitelstvo určitě bude této alternativě bránit," dodal radní Klika. Teprve poté, když o areál nebude zájem, bude podle určen k prodeji.

Zámek v Liběšicích, který fungoval od roku 1985 jako Ústav pro mentálně postižené, převzal Ústecký kraj od státu po zrušení okresních úřadů. Letos Domov Na Zámku a několik jeho klientů oslavilo 30 let. Po roce 1945 na zámku našly azyl řecké a korejské děti z občanské války, poté v něm byl domov důchodců.

Centrum sociální pomoci Litoměřice nyní provozuje Domovy důchodců v Čížkovicích, Libochovicích a Milešově, DNS Čížkovice, Domov Na Pustaji v Křešicích, Domov U Trati v Litoměřicích, Domovy sociální péče ve Skalici a v Chotěšově, zařízení chráněného bydlení a sociálně terapeutických dílen.