Odhad protestujících: První odhady byly 1500 lidí, novináři odhadli účast na asi 3 000 lidí, jeden z pořadatelů demonstrace, primář roudnické chirurgie Ondřej Krajník, hovořil až o dvojnásobku.

11.50 - Na hlavním roudnickém náměstí promluvil ještě jednou starosta města Urban. Ondřej Krajník řekl lidem emailovou adresu na ředitele VZP Pavla Horáka: pavelhorak@vzp.cz a vyzval Roudničany, aby mu napsali, co si o rušení nemocnice myslí. V tuto chvíli se na náměstí zpívá česká národní hymna a demonstrace je oficiálně ukončena.

11.41 - Protest pokračuje na Karlově náměstí, které je poměrně slušně zaplněno.

11.25 - Setkání před nemocnicí končí, lidé se vydávají v průvodu Alejí 17. listopadu na Karlovo náměstí.

11.21 - S projevem vystoupil i ředitel roudnického gymnázia Petr Dobeš: "Je to arogance moci." Velký apel přednesl textař Michal Horáček: "Osobní účast na veřejném zasedání v Senátu je důležitá. Je arogance a zbabělost, že z VZP a ministerstva zdravotnictví nikdo nepřišel. Musíme mluvit víc nahlas: Zavírejte mafiány a ne nemocnice. Co dělají orgány činné v trestním řízení?" zeptal se.

11.15 - Vystoupil poslanec a zastupitel Hoštky Josef Šenfeld. "Vyslovuji podporu za naše město. Neslyšel jsem dosud reálné argumenty pro zrušení nemocnice".

11.10 - S projevem vystoupil i budoucí komunistický hejtman Oldřich Bubeníček. "Severní Čechy celé desetiletí dávají republice uhlí, energii nebo ovoce. Roudnice je součástí kraje." Zástupkyně zdravotních odborů: "Zrušením 30 nemocnic přijde o práci 6 000 lidí. To, co se děje, je v zájmu korupce, nikoliv ve prospěch lidí."

11.08 - S dalším projevem vystoupil i senátor za Litoměřicko Hassan Mezian: "Dnešním dnem boj za roudnickou nemocnici nekončí. Vidím vůli roudnického lidu v boji pokračovat. Došlo ke kartelové dohodě mezi pojišťovnami a ministerstvem. Dojde ke ztrátě zaměstnání. Dochází k devastaci morálky ve zdravotnictví. Vedení jedné nemocnice se snaží o likvidaci té druhé."

11.05 - Na protestu dále vystoupil druhý jednatel nemocnice Jakub Zavoral: "Jediný argument VZP a ostatních pojišťoven zněl: Do Prahy to máte 20 minut." Poté vystoupil opět Ondřej Krajník, který oznámil, že ředitel ústecké VZP ani jiný zástupce, tady není. Zazněl bouřlivý pískot. Krajník dále oznámil, že pozván byl i ministr zdravotnictví i jeho náměstci, nikdo se ani neomluvil. "Asi spočítali špatně dojezdovou vzdálenost," řekl.

10.56 - Dále vystoupil starosta Račic: "Jsme pro zachování zdravotní péče i pro malé obce. Neumíme si představit jezdit do Litoměřic." Starosta Štětí Tomáš Ryšánek: "Mnoho obyvatel Štětí se tu narodilo. Je hanba, jak VZP tímto způsobem řeší problémy ve zdravotnictví." Vražkov: "Vyzývám VZP, aby přehodnotili své rozhodnutí, neboť se obávám, že nebude pro lidi zajištěna zdravotní péče."

10.54 - Libochovice: "I Libochovice vyjadřují podporu. Jako město podporujeme další provoz nemocnice. Nenechme si ukrást naši nemocnici."

10.53 - Horní Beřkovice: "Zastupuji tu 900 lidí a všichni jsme pro nemocnici." Kyškovice: "Bože, za co trestáš nás, prostý lid." Což je parafráze na píseň Tomáše Kluse.

10.46 - Nyní postupně vystupují se svou podporou zástupci jednotlivých obcí. Zejména jsou to starostové. Zástupce Břízy: "Naše obec je pro zachování nemocnice. Je to další pokus státu sebrat nám poslední sociální jistoty." Dobříň: "My tu nemocnici potřebujeme. Narodili jsme se tu."

10.43 - Dalším řečníkem je senátor a kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier. Ten lidem řekl: "VZP by měla předložit analýzu". A dále připomněl: "Pojišťovny měly mezi sebou soutěžit, místo toho vytvořily kartel."

10.38 - Pohled na protestující: Lidé drží transparenty s názvy obcí, vidíme i politické nápisy: "KSČM je vždy s lidmi". Tento transparent držel komunistický poslanec z Hoštky Josef Šenfeld. Na demonstraci je i budoucí hejtman Oldřich Bubeníček a další budoucí krajští radní za komunisty. Je tu i litoměřický  místostarosta Jan Szántó.

10.33 - Maxa řekl: "Zajímalo by mě, kolik berou manažeři VZP. Nejspíš to nebude jako moje maminka, která bere 8 tisíc. Za současným stavem je nenasytnost a bezbřehé rozkrádání, které vygenerovala tato porevoluční doba." Po těchto slovech sklidil Maxa velký aplaus.

10.32 - Nyní je na pódiu zpěvák Martin Maxa, který zajistí krátké hudební vystoupení. Ještě před ním však promlouvá k občanům.

10.30 - Vystoupil také bývalý starosta Rous: "Musíme dávat najevo, že tu nemocnici chceme a potřebujeme.

10.29 - Na demonstraci je plno starostů a politiků, nechybějí zástupci z Litoměřic a Lovosic. Parkoviště před poliklinikou je zcela plné, a to včetně ulice Alej 17. listopadu, kde lidé stojí od okružní křižovatky až po starou budovu polikliniky.

10.24 - Dále vystoupil zástupce interního oddělení Andrej Bajo: "Jsem tu 10 let a nemám pocit, že jsme tu zbyteční." Nyní vystupuje Ondřej Krajník, primář chirurgie: "Nemohu zaručit, že demonstrace pomůže, ale kdyby se neuskutečnila, nemocnice by už nebyla. Máme stejná práva jako Mělnicko, Slánsko nebo Litoměřicko, kde nemocnice zůstávají. VZP tady vybere mnoho peněz na zdravotní pojistění od místních lidí, ty peníze by měly zůstat zde. Nesouhlasíme s převodem jinam."

10.20 - V tuto chvíli končí projev ředitele Josefa Krajníka: "Nikdo nemá právo úředně nemocnici zrušit." Dále lidem představil černý scénář, jak by to vypadalo třeba v sobotu v případě uzavření nemocnice. Dále připomněl, že neexistují žádné průzkumy, které by řešily ekonomické aspekty.

10.10 - Nyní vystoupila s krátkou podporou i starostka Duchcova Jitka Bártová, kde se mají také rušit akutní lůžka.

10.06 - Občany přivítal starosta města Vladimír Urban: "Pojišťovny utrácejí miliardy. Já jim vzkazuji: Pokud máte odvahu, začněte rušit nemocnice v Praze." Lidé skandují: "Hanba VZP".

10.02 - V tuto chvíli je demonstrace v plném proudu. Projevy přenáší městský rozhlas do celého města. Přímo před nemocnicí a v uzavřené ulici Alej 17. listopadu stojí již tisíce lidí.

9.50 - U nemocnice již stojí stovky občanů.


Autoři: Radek Pešout, Radim Tuček, Karel Pech