„Ze stanovené koncentrace amoniakálního dusíku, kterého bylo ve vzorku 57 mg/l, lze na základě odhadnuté teploty vody 19,1°C a pH 8,5 dopočíst koncentraci NH3 jako 7,69 mg/l, tedy již pro ryby toxickou," potvrdil Jaroslav Šubrt z Povodí Labe.

Toxické hodnoty

U NH3 se udává toxicita pro kaprovité ryby 1 1,5 mg/l, pro lososovité pak 0,5 0,8 mg/l. Železo v rozpustné formě může být pro ryby problematické již od koncentrace 0,2 mg/l. V odebraném vzorku bylo železa celkem stokrát víc, tedy 20 mg/l. Jaké množství z něj bylo v rozpustné formě, v laboratoři však nezjistili.

„Bez znalosti celkového množství takto znečištěné vody a toho, zda se koncentrace během vypouštění neměnila, se navíc jen velmi těžko hledají možné příčiny úhynu ryb. Nelze také přesně stanovit, k jakému naředění došlo v toku," doplnil k laboratorním výsledkům Šubrt.

Průkaznější výsledky bude mít k dispozici Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Jak uvedl Petr Plessney, provozně technický náměstek ředitele závodu Dolní Labe, její pracovníci si z místa odvezli uhynulé ryby a toxicitu zkoumají přímo na nich.

ČIŽP, která případ nyní posuzuje, závěry dělat zatím nechce. „Vše je stále ještě v šetření Oblastního inspektorátu Ústí nad Labem. Zatím máme k dispozici jen dílčí rozbory. Zda hrozí Lovochemii sankce, případně v jakém rozsahu, zatím nemůžeme říct," sdělila mluvčí ČIŽP Pavla Sibřinová.

Lovosická chemička vinu nejdřív zcela odmítala, teď se snaží spolupracovat.

„Výskyt zmíněných látek v odpadních vodách nepopíráme. Na celoareálové čističce se však voda běžně vyčistí. Proč tomu tak nyní nebylo, je předmětem zkoumání specialistů," uvedl výrobní ředitel závodu Radomír Věk s tím, že se Lovochemii nic podobného ještě nestalo.

Podle předsedy lovosického svazu rybářů Jakuba Matouška, který byl od středy, kdy voda z Lovochemie unikla, na místě a situaci sledoval, uhynuly v plavebním kanálu stovky ryb. „Další z řeky vybírali podnikoví hasiči Lovochemie," dodal Matoušek.

Zasahovali i hasiči

Jejich přítomnost na místě potvrdil i výrobní ředitel Věk. „Součinnost podnikových hasičů při mimořádných událostech je standardním postupem," uvedl. Hasiči podle něj prováděli monitoring toku a sběr uhynulých ryb. Některé předali k analýzám Státní veterinární správě, zbylé prý odborné firmě k likvidaci.

Lovosičtí rybáři zůstávají přesvědčení, že za velký úhyn ryb nese vinu právě lovosický závod.

„Je pravda, že přesné množství látky uniklé do vody neznáme. Od té doby, co nám výtok rezavé zakalené vody do Labe ohlásil kolemjdoucí, to do zastavení jejího vypouštění ale mohlo trvat až pět hodin. Podle mého šlo přitom o průtok desítek litrů za vteřinu," tvrdí Jakub Matoušek. „Nehledě na nezjištěné koncentrace prvků v řece se potvrdilo, že z kanálu tekly pro ryby toxické látky," dodal.

Chemické odpadní vody, jejichž vypouštění Lovochemie ještě ve středu zastavila, jsou nyní drženy v sedimentačních nádržích. „Vodu jsme podrobili testování a teprve až na základě výsledků rozhodne ČIŽP o jejich vypouštění. Se zapojenými institucemi spolupracujeme a máme zájem na řádném vyšetření," doplnil za Lovochemii Radomír Věk.

Psali jsme: Pod Lovochemií hynou ryby