Když není právě v sadech nebo ve skladu s ovocem, tráví sadař Miloslav Jelínek volný čas se svými poštovními holuby. Zálibu převzal od otce a své zkušenosti předává nyní synovi. První květnový víkend všichni tři Miloslavové absolvují se svými opeřenci úvodní závody z městečka Kámen na Pelhřimovsku, nácvik na soutěž však zahájí za měsíc v Klecanech.

Končí zima a s jarem začíná řada zálib, jak je tomu u chovatele poštovních holubů?

Stejně jako u jiných chovů drobného domácího zvířectva i u tohoto oboru se musíte o holuby starat celoročně. Není to jen o závodní sezóně, která je poměrně krátká, začíná v dubnu a končí v červenci. V srpnu totiž holubi začnou pelichat, ztrácejí kondici a přestanou létat.

Jak je to se závody?

Protože je sezona krátká, konají se každý víkend, letos od 4. května do 27. července. Ten, kdo má holubů víc, absolvuje i dva závody, většinou jeden na krátkou a druhý na dlouhou trať. Již třetím rokem závodí náš oblastní spolek z východu, začínáme v Kameni na Pelhřimovsku se střední vzdáleností 145 kilometrů a pak končíme až z maďarského Abony, kde už je uvedena střední vzdálenost, tedy 570 kilometrů.

Štětí – uUkotvení mola pro přívoz na hněvické straně Labe v době rekonstrukce štětského mostu. Foto: Pavel Hoznédl
Přívoz ve Štětí se kraji prodraží

Jak takový závod probíhá?

Před víkendem holuby uložené v boxech, zvlášť samce a holubice, odveze na start kamion, druhý den je startér v přesný čas vypustí. Doma čekáme, až závodníci přiletí a na čtečce sejmem kód každého jedince. Záznam se pak pošle k vyhodnocení. Dřív se čas zaznamenával inkoustovým ražením na papír uložený ve speciálních hodinách po uložení gumičky, jež měl holub na noze. Tímto důmyslným způsobem se jistila regulérnost závodů.

Kriteriem závodu je tedy rychlost, za jakou holub trať zvládne?

Protože domovské stanice jsou od startu různě vzdálené, komisaři ji přepočítávají právě ke stanovenému středu. Standardní letová rychlost při optimálních povětrnostních podmínkách bývá 70 až 80 kilometrů za hodinu, při podpoře větru i 110. Naopak při špatném počasí a dešti je to třeba jen 20 kilometrů. V historii jsou záznamy, že poštovní holubi absolvovali vzdálenost i přes 1000 kilometrů.

Chcete si přečíst víc? Celý rozhovor najdete v Týdeníku Litoměřicko, který si ještě stále můžete koupit na stáncích. Další čerstvé číslo s novými tématy vyjde zase ve středu.

Hokejová Chance liga: Rytíři Kladno - HC Slovan Ústí nad Labem 3:2. Jaromír Jágr po více než roce hrál soutěžní zápas v Kladně.
Jaké to je hrát proti Jágrovi a s ním?