Patnáctiletý chlapec z Litoměřicka měl prostřednictvím sociální sítě být v kontaktu s osobou, jež mu dávala různé nesmyslné příkazy. Celá záležitost měla dojít tak daleko, že se chlapec začal sebepoškozovat. Rodiče chlapce si jeho změny chování včas všimli a případ oznámili na policii.

Mluvčí policie Ivana Nguyenová odmítla potvrdit, že se policie na Litoměřicku takovým případem zabývá.

„Jelikož je celkově tato záležitost stále prověřována napříč Českou republikou, nemůžeme sdělit ani potvrdit, z jakých jednotlivých regionů konkrétní poznatky máme," řekla Nguyenová s tím, že policie eviduje několik případů sebepoškození pořezáním uživatelů sociálních sítí Facebook a Instagram, ke kterým došlo v rámci plnění úkolů ve hře.

Čarodějnice v Chodovlicích na Třebenicku
Čarodějnice: Lampionový průvod nebo volba Miss

„V jednom případě po splnění tohoto úkolu mělo být dokonce od tzv. kurátora požadováno zaslání obnažených fotografií nezletilé osoby," upozornila policejní mluvčí.

Dětská psychiatrička Zlata Táborská se domnívá, že děti, které se do podobných aktivit zapojují, si chtějí vyzkoušet dobrodružství a tajemno, jež hra skýtá.

„Mohou se poté před vrstevníky chlubit, že něco takového vyzkoušely, a připadají si důležitě. Na druhou stranu může jít například o děti, kterým chybí jiné aktivity, jako jsou zájmové kroužky a kolektiv a v neposlední řadě se může jednat o děti, které jsou submisivní a nechají se snadno ovládat," vysvětluje psycholožka.

Odborníci radí rodičům, aby s dětmi více mluvili o možném nebezpečí na sociálních sítích, a v případě, že zjistí, že dítě něco podobného zkouší, aby se obrátili na policii.

Ilustrační foto.
Zatímco si žena zkoušela boty, zlodějka ji obrala o kabelku

„Učitelka nás ve škole před takovými věcmi varovala. Viděl jsem na internetu i video, kde jeho autor hru popisoval a upozorňoval na její rizika. Sám bych se do takové hry nikdy nepřihlásil," říká dvanáctiletý šesťák Matyáš z Litoměřicka.

Na sociální síti se zároveň objevují i stránky, které se snaží děti před Modrou velrybou chránit. Například hnutí Anonymous založilo na facebooku stránku s názvem Odboj proti Modré velrybě, kde se snaží pomáhat a šířit osvětu a upozorňovat na nástrahy hry. Podle jejich informací se má jednat o zkušené hackery, kteří pro zmanipulování hráčů používají psychologickou manipulaci, tak aby si ovládaná osoba myslela, že všechno, co dělá, je správné a je to její vlastní rozhodnutí.

Současně se právě na facebooku nachází bezpočet falešných účtů takzvaných kurátorů, kteří se jen baví tím, že mohou někoho ovládat či mu vyhrožovat.

Milan Chovanec (ČSSD)
Chovanec chce důkazy o Modré velrybě. Policie by neměla naletět