Na pondělním zastupitelstvu se o budoucnosti Kina Bohušovice rozhodlo. Digitalizovat se bude.

„Na zastupitelstvu jsme hlasovali o plánované digitalizaci kina. Návrh jsme schválili," informoval starosta Bohušovic nad Ohří Ivo Hynl. Podle slov tajemníka městského úřadu by se kino mohlo dočkat digitalizace ještě v tomto roce. „Kina, která v roce 2012 nebudou digitalizovat, nemají budoucnost. S tím jsem zastupitele seznámil. Když se vše povede, digitalizaci dokončíme již na podzim, v období září – říjen," doplnil tajemník Martin Kratochvíl.

Ještě než Bohušovice s digitalizací začnou, je nutné vypracovat technické podklady, které budou následně k dispozici jako podklad pro výběrové řízení. „Částka potřebná k digitalizaci kina se pohybuje okolo 1,8 milionu korun. Doufáme však, že by se při soutěži mohlo podařit ji trochu stlačit," uvažoval Kratochvíl. Zda město získá dotace zatím není jasné. „V létě nás čeká další jednání se zástupci  Fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie. Oni sami ještě netuší, zda budou mít na letošní rok nějaké finance  k dispozici. Pokusíme se dotaci získat, podle dostupných informací budou však příspěvky spíše symbolické. Pokud peníze nezískáme, půjdou z rozpočtu města. Jiná cesta bohužel nevede," vysvětlil Kratochvíl.

Digitalizace bohušovického kina se jeví jako přirozený vývoj. Po investici do zvukového vybavení a rekonstrukce v hodnotě tři čtvrtě milionu korun je digitalizace logickým pokračováním modernizace kina. „V kině jsme provedli nutné úpravy. Zakoupili jsme zvukové vybavení, které je k digitalizaci potřebné," potvrdil starosta Hynl. „Zastupitelé před čtyřmi lety schválili první krok. Proč zůstat na půli cesty, to by byla chyba," zhodnotil tajemník Kratochvíl. Podle jeho slov měl v letošním roce Bonton film uvést na trh 61 premiérových filmů. Z toho pouze jeden na 35 mm pásku. Digitalizace je proto pro udržitelnost kina nevyhnutelná.


Digitalizace kin:

Digitalizace kin je v podstatě modernizace. Kopie 35 mm filmových pásů nahradí jeden digitální formát. Kvalita této projekce kvalitu filmu na celuloidovém pásu přesvědčivě překračuje. Od roku 2013 budou navíc do kin distribuovány pouze digitální kopie filmů. Kina, která doposud digitalizací neprošla, nebudou moci hrát premiérové filmy.