Slušný boj „zuřil“ ve finále zasedání komise, která vybírala držitele cen Křesadlo 2011 pro Ústecký kraj. Je důležitější vytrvalost, obětavost či dobré srdce?! I tak se ptali komisaři. Vyhráli Radek Hendrych (Děčín), Karla Pabiánová a Lucie Zpěváková (obě Ústí), Irina Gorgol (Teplice), Růžena Jarošová (Most), Martin Rožek (Horní Jiřetín). Všichni dostanou 15. března v Činoherním studiu Ústí prestižní dobrovolnickou cenu Křesadlo 2011; ocenění pro obyčejné lidi, dělající neobyčejné věci.

Řekla to Deníku Jiřina Gasserová, organizátorka Akce Křesadlo 2011 a zástupkyně ředitelky Dobrovolnického centra v Ústí (DC). To letos oceňuje dobrovolníky 10. rokem.

„Nesmíme zapomenout na velkou letošní novinku sedmé Křesadlo! Převezmou si ho zástupci týmu dobrovolníků z Lubence manželé Richard a Jitka Kantovi,“ doplnila Lenka Černá, ředitelka DC, která tradici Křesadel na severu Čech spoluzakládala. A Jiřina Gasserová připomněla, že pro jubilejní 10. ročník změnilo Křesadlo tvar. Je ale dál funkční, šikovný člověk s ním zapálí troud, jak to bývalo běžné

„Šest, respektive letošních osm držitelů Křesadel, vybrala na svém tradičním zasedání hodnotící komise. V ní zasedli zástupci neziskové sféry, kultury, médií, zdravotnictví, oceněná dobrovolnice z loňska, ústecké knihovny i dalších organizací,“ popsala Jiřina Gasserová. Jen zástupkyně médií na hodnocení nedorazila. Ten den v Mostě s autem ve sněhové kalamitě havarovala („Nebojte, odnesly to jen plechy,“ uklidnila komisi pořadatelka), ale hodnocení dodala.

Mohou se normální, seriózní lidé téměř „poprat“, či chcete-li názorově střetnout o to, kdo bude vyhlášen nejlepším dobrovolníkem v Ústeckém kraji? Ovšem musí se poprat, aby to udělali dobře, zodpovědně! Aby vybrali ty nej dobrovolníky, kteří převezmou na slavnostním večeru ceny a dají tak v dobrovolnictví i příklad ostatním .

Křesadlo dostávají 1 x ročně ti dobrovolníci, kteří se významně účastní dobrovolnických aktivit v Ústeckém kraji. Pomáhají třeba osamělým osobám, nejstarší generaci, znevýhodněným dětem, perou se za ekologii, jsou aktivní v kultuře či jinde v neziskovém sektoru.

A jak vnímala hodnocení komise?

Gizela Nováková, držitelka Křesadla za rok 2010, se svěřila: „Být to jen na mně, dám ceny všem devatenácti nominovaným. Dělám to poprvé, je těžké rozhodnout se. A tady je to i hektické, radši bych hodnocení poslala poštou,“ svěřila se kolegům z komise pracovnice krejčovské dílny divadla. „Do Dobrovolnického centra mě přivedl syn, bylo mu tehdy jen 15 let,“ ohlédla se ještě.Těžké rozhodování přiznala i Ivana Pešková, která v ústecké Severočeské vědecké knihovně pracuje s dobrovolníky. Alena Kartáková, výtvarnice z Krupky na Teplicku, řekla: „Nebylo to snadné.“

„Hodnocení dobrovolníků je pro mě pole neorané. Dělal jsem to poprvé, je to zajímavý a dost poučný zážitek. Bylo pěkné být u toho, dal jsem do toho své zkušenosti i srdce. Chtěl jsem být zodpovědný,“ prozradil nadšeně Petr Bláha z Kostomlat pod Milešovkou, revírník Lesů ČR.

„Osobně mám z hodnocení moc fajn pocit, byla tam spousta zajímavých pohledů,“ dodala za DC Jiřka Gasserová.

Vítězové jsou tedy vybráni, nyní je čas na jejich příběhy…