Do Hřenska se dopravíme buď autobusem z Děčína, nebo si užijeme romantickou plavbu po Labi sevřeném pískovcovými obry rozličných velikostí a tvarů, které popouštějí uzdu naší fantazii.

Romantické tůně i kamenné hrnce

Z Hřenska se vydáme po červené turistické značce, která nás, asi po půl kilometru, přivede k ústí Suché Kamenice. Suchá Kamenice je nevelký potok, který protéká romantickou rozsedlinou v pískovcovém masivu.

Zelené údolí, pískovcové útvary, skalní převisy, pod kterými lze v temně modrých až zelenavých tůních spatřit pstruha trpělivě číhajícího na svou kořist. Místy se potok volně a líně vine, místy však koryto tvoří dravé peřeje a splavy, kterými se řítí svou nedlouhou poutí k Labi.

Víry v prudkých úsecích říčky vytvořily v pískovcových balvanech obří kamenné hrnce, které jsou unikátní zajímavostí této fascinující lokality. Loňské bleskové povodně poničily v tomto úseku části cest a můstky, i samotná říčka prošla důkladnou očistou. Tato přírodní očista nezpůsobila jen škody na cestách a mostech, ale byla i částečně žádoucí. Vytvořily se nové tůňky a staré velká voda dokonale pročistila a zbavila letitých nánosů.

Přechod říčky po balvanech lehce zvládnou i méně zdatní turisté, takže ani stržené můstky nejsou nepřekonatelnou překážkou k bezva výletu.

Proslulý Belvedér

Romantickým údolím Suché Kamenice, asi po 3 km, vystoupáme do obce Labská Stráň. Rybníček na návsi, upravené zahrádky a udržované roubenky jsou pohlazením na duši snad každého výletníka, který sem zavítá. Nedaleko Labské Stráně se nachází naše první, ale snad nejproslulejší, vyhlídka v Českém Švýcarsku. Jedná se o známý Belvedér, vyhlídku vytesanou do skály již počátkem sedmnáctého století.

Z Belvedéru i dalších vyhlídek je úžasný pohled na kaňon v pískovcových skalách, kterým se líně klikatí stříbřitý tok Labe. V restauraci na Belvedéru se můžeme posilnit a osvěžit před další cestou směr Děčín.

Děčín jako na dlani

Cesta je to nenáročná, převážně lesem a po vrstevnici. Po určitých etapách nás turistická značka dovede na další a další vyhlídky na skalnatých ostrozích nad labským kaňonem. Vyhlídky již nejsou zdaleka tak proslulé jako již zmiňovaný Belvedér, to však vůbec neznamená, že výhledy z nich jsou méně kvalitní.

Naopak si vychutnáváme stále nové a nové pohledy do labského kaňonu, který je prostě úchvatný. Jsou to vyhlídky jako třeba Růžová, Sněžnická, Labská stráž a další bezejmenné. Každá nám otevře kouzelný výhled na Labe a v závěru cesty i na samotné, nádherně položené, město Děčín.

Nejznámější skalní útvary, které na tomto výletě můžeme spatřit, jsou na levém břehu Labe u Dolního Žlebu - Labská panna a Jeptiška, na pravém břehu jsou to například Mnich a Vojtěch.

Výlet ukončíme na Stoličné hoře. Odtud máme jako na dlani město Děčín, kterému vévodí překrásný zámek a letohrádek na známé Pastýřské stěně. Z vyhlídky na „Kvádrberku“, jak místní nazývají Stoličnou horu, je to jen kousek cesty lesoparkem na děčínské náměstí, odkud jezdí celá řada spojů městské hromadné dopravy.

Tento výlet všem vřele doporučuji, romantická krása přírody Českého Švýcarska za to stojí.

Zaslala Miluše Schejbalová