Děti jsou unesené, dospělí tleskají. Nápad se jmenuje Úštěcká šatlava a projekt dostal reálnou podobu v srpnu 2008.

V Úštěku, městečku na Litoměřicku s městskou památkovou rezervací koneckonců nešlo o první počin oživující tradice a lákající sem turisty.

Po jarmarcích další atrakce

Zdejší nadšenci se už předtím proslavili takovými taháky, jakými jsou každoroční akce Úštěcké Velikonoce, Piráti dobývají jezero, Historický jarmark a Úštěcký advent. Od nich nebylo daleko k tomu, aby v jednom z historických domů u kostela sv. Petra a Pavla vznikla další atrakce, v kostce přibližující dějiny útrpného práva a stará řemesla.

Prohlídka trvá půl hodiny až 45 minut – podle potřeby a počtu návštěvníků. Dům s gotickým podloubím na Mírovém náměstí č. 59 je otevřen od úterý do neděle a od 1. června to bude každý den.

V červnu čekají záplavu školáků

Posledním měsíc před prázdninami se totiž očekává zvýšený zájem ze strany základních škol, protože Úštěcká šatlava je jedním z dobrých tipů na školní výlet. Ukázalo se to už loni.

„V dubnu, minulý měsíc, jsme měli návštěvnost 1200 lidí. Zájem stále stoupá. Denně budeme mít otevřeno od června do září,“ upřesňuje Venuše Bártová, jedna ze dvou střídajících se průvodkyň, která v Úštěcké šatlavě provází od března loňského roku a která všechna její zákoutí ukázala i reportérům Deníku.

Úštěckou šatlavu jako jedinečnou v České republice provozuje občanské sdružení Kulturní sdružení města Úštěka.

Co nabízí ÚŠTĚCKÁ ŠATLAVA?

- prohlídku s výkladem nejen o historii města
- ražbu úštěckého groše, leštění polodrahokamu
- fotografování v dětském hradě
- sklouznutí na dubové klouzačce do zbrojnice
- vyzkoušení popravčích a mučicích nástrojů
- prohlídku sklepení tesaného v pískovci a samotné šatlavy
- délka prohlídky 30 – 45 minut podle potřeby a počtu návštěvníků

Tři kroky do historie

„Prohlídka je koncipována jako tři kroky do historie, kdy návštěvník postupuje z přízemí do sklepení, které má tři patra,“ vysvětluje Libor Uhlík, jenž je spoluautorem projektu a hlavním organizátorem vzpomínaných kulturně– historických akcí v Úštěku.

Hned v úvodu si může u některého z řemeslnických stánků každý, kdo si koupil vstupenku, buď vyrazit úštěcký groš, nebo kožený přívěsek či od mýdlaře získat mýdlo. Prezentují se tu starodávná řemesla jako mincíř, kameník, sedlář, šperkařka, mýdlař, řezbář…

Můžete si také vyleštit drahokam nebo se vyfotografovat v dětském hradě. Perníková chaloupka ukrývá loutkové divadlo a z nádvoříčka v přízemí se nejrychleji dostanete do sníženého přízemí dubovou skluzavkou.

Ocitnete se ve zbrojnici, kde si můžete vyzkoušet popravčí meč a sekyry, zastřílet si z minikuše a také třeba vyfotografovat v koši na topení nepoctivých kupců …

„Pro děti je největším tahákem dětský hrad a skluzavka. Kluky ale nejvíce lákají mučicí nástroje a střelba kuší. Starší chlapci se zase většinou stydí a nechtějí vyrobit dárek – vyrazit si minci a kožený přívěsek,“ všimla si průvodkyně.

A je tu třetí krok: ve třech patrech sklepení čeká na návštěvníky mučírna s nástroji práva útrpného, strážnice a šatlava (obecní věznice) s hrobkami a zvukovou kulisou.

Takže se konečně dostanete na místo, kde se můžete krásně bát…

Sklepení byla propojená

Sklepení v Úštěku vznikla okolo roku 1350 a jsou vytesána v pískovcové skále pod celým úštěckým náměstím a hradem.

„Měla dvě až pět pater a byla propojená. Do sedmnáctého století tak sloužily sklepy jako únikové cesty. Dnes jsou nejnižší sklepní patra zasypána a jejich návštěva je nebezpečná. Sklepy svého času sloužily jako sklady ovoce a zeleniny,“ řekla na závěr výkladu průvodkyně Úštěckou šatlavou Venuše Bártová.