Není divu – před velikonočními svátky sem dorazila výstava kostýmů a rekvizit ze seriálu Arabela, která měla v závěru loňského roku premiéru v dominikánském klášteře na Starém Městě v Praze.

Na Červený hrádek kvůli výstavě našlo cestu od pátku do pondělí na 2 100 lidí. Pátečního zahájení se zúčastnil i herec Jiří Lábus, představitel čaroděje II. kategorie Rumburaka.

„V pátek na zahájení přišlo asi 600 lidí a o svátcích celkem přibližně 1 500 návštěvníků,“ sdělila Deníku Jitka Viziová, která má na zámku Červený hrádek na starosti propagaci.

„Vedle kostýmů nechybí pohádkový zvoneček, Arabelin kouzelný prsten, křišťálová koule nebo královské žezlo. V přízemí v sakristii jsou pohádkové postavy ze seriálu – od Pana Pompa až po Sněhurku. Bylo vidět, že je děti dobře znají, spontánně na ně reagovaly,“ jsou postřehy Jitky Viziové.

Na výstavě je k vidění 50 kostýmů jak z první 13dílné série Arabela (1979-80), tak z 26dílného pokračování Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (1990-93).

Obě seriálové řady vznikly podle námětu a scénáře Miloše Macourka a Václava Vorlíčka, režíroval je Václav Vorlíček a za kamerou stál Emil Sirotek.

Autorská výstava Petra Lukase, Jana Marouška a Viktorie Knotkové využívá dostupných kostýmů a rekvizit zapůjčených z fundusů a skladů České televize a je dotvořena vlastními doplňky zejména u předmětů, které se do dnešních dnů z různých důvodů, po 30 nebo 16 letech od natáčení, nezachovaly.

Kostýmy a rekvizity z Arabely budou na Červeném hrádku k vidění do 28. května.