LITOMĚŘICKO - Šance najít si zaměstnání se zvýšila sedmnácti zdravotně postiženým lidem z Litoměřicka. Úspěšně absolvovali rekvalifikační kurz Základy administrativy a obchodu. Projekt chráněné dílny Car Club podpořil Evropský sociální fond a stát. Regionální centrum pomoci a mobility v Litoměřicích tak završilo jednu z prvních etap projektu, jehož pomocí by handicapovaní, evidovaní na úřadech práce, mohli najít zaměstnání.

Úřady práce na Litoměřicku evidují v současné době 1 146 zdravotně postižených lidí. Problémem mnoha z nich je právě nízká kvalifikace. „Ve spolupráci s rekvalifikačním oddělením zařazujeme tyto uchazeče, pokud jim to zdravotní stav dovolí, do různých rekvalifikačních kurzů,“ říká Stanislav Hylán, pracovník Úřadu práce (ÚP) v Litoměřicích .

V lednu letošního roku bylo na úřadech práce na Litoměřicku evidováno 1 243 zdravotně postižených lidí, z toho 658 žen. V květnu se jejich počet lehce snížil na 1146 lidí, z toho bylo 603 žen.

„Podporujeme smysluplné projekty vzniku nových chráněných míst a dotujeme pracovní místa, jež vznikla ve spolupráci s ÚP. Částečně hradíme především provozní náklady, využíváme paragraf 78 Zákona o zaměstnanosti, podle něhož přispíváme zaměstnavatelům zaměstnávajícím více než 50 % lidí se zdravotním postižením,“ vysvětluje.

V roce 2005 zřídil úřad práce třináct chráněných pracovních míst, a to proto, že měl k dispozici více finančních prostředků. Vloni to bylo jedenáct těchto míst, letos ale pouze dvě. „Byli bychom rádi, kdyby byli zaměstnavatelé ochotni vymyslet pro tyto lidi specifický pracovní program. Nejméně jich je na Štětsku a Lovosicku. Nejvíce zaměstnavatelů zdravotně handicapovaných lidí máme na Litoměřicku, Libochovicku a Roudnicku,“ říká Stanislav Hylán.

„Dobrou spolupráci při umisťování těchto lidí máme s libochovickou firmou Filmex, litoměřickou Diakonií, chráněnou dílnou Richarda Kirbse v Litoměřicích – Pokraticích. V oblasti poradenství velmi dobře spolupracujeme s ústeckou firmou Focus a vzdělávacím střediskem Progres v Litoměřicích, které provozuje Bethel,“ uvádí. „Částečně nám pomáhají i veřejně prospěšné práce, kam se také podařilo několik lidí umístit,“ dodává.

Filmex CZ, s. r. o. zaměstnává v mikroregionech Libochovicko a Roudnicko přes 60 lidí, Inva družstvo v Liběšicích a Litoměřicích přes 80 lidí a Diakonie na Litoměřicku necelých 20 handicapovaných.

„Na Litoměřicku máme 380 lidí zdravotně postižených evidovaných na úřadech práce více než jeden rok, 186 jich evidujeme jeden až dva roky, 265 je v evidenci dva až pět let a 228 handicapovaných lidí evidujeme déle než pět let,“ potvrdil Miroslav Salus z oddělení trhu práce Úřadu práce v Litoměřicích.

Ve fázi jednání je projekt na vytvoření přibližně deseti pracovních míst pro zaměstnance se zdravotním postižením a základním vzděláním. „Jednalo by se o lehkou montážní práci v nově vybudované hale v Litoměřicích,“ dodal Stanislav Hylán.