Pro připomenutí: Jde o téhož Pechánka, který si za vykrádání hrobů odseděl rok vězení společně s Alešem Lexou. Z vězení je dostala dříve prezidentská amnestie. Pechánek však čistý dlouho nevydržel. Před zhruba rokem jej kriminalisté znovu „sebrali" při okrádání mrtvých. Vyšetřování probíhalo na svobodě, až do tohoto týdne. Podle informací Deníku policisté Pechánka znovu chytili při vykrádání hrobů. Včera jej soud poslal do vyšetřovací vazby.

O svém způsobu obživy se včera obviněný bavit nechtěl. Se sklopenou hlavou, v doprovodu policejní eskorty a bez slova vyjádření k otázkám položeným Deníkem prošel včera krátce po 14. hodině chodbou Okresního soudu v Litoměřicích k službu konající vazební soudkyni. Po půlhodině odcházel stejným směrem a se stejným doprovodem do sousední vazební věznice.

Pár slov k vyšetřování poskytla pouze policejní mluvčí Pavla Kofrová. „Mohu potvrdit, že dnešního dne soud akceptoval návrh na vazební stíhání obviněného pro rozsáhlou majetkovou trestnou činnost. Víc informací, s ohledem na další vyšetřování, nemám k dispozici," konstatovala mluvčí.

Oldřich Pechánek má na svědomí pravděpodobně několik stovek hrobů. V „prvním kole" jemu a Aleši Lexovi kriminalisté prokázali více než stovku „navštívených" hrobek.

Kolik jich Pechánek otevřel po svém propuštění z vězení, kdy si k sobě přibral novou partu zlodějů dva muže a jednu ženu, zatím není kvůli probíhajícímu vyšetřování jasné. Stejně tak není zřejmé, kolik hrobek vykradl v posledních měsících.

Ve všech již prokázaných případech byl scénář shodný: parta si vybírala většinou staré německé hroby, po otevření hrobek rozbila nebo vypáčila rakve a sebrala vše, co se dalo zpeněžit. Když viděla v čelisti zlatý zub, brala celou čelist nebo lebku a doma ve svěráku „dolovala" zlato. To následně upravovala a prodávala do výkupů. Při prvním policejním zátahu kriminalisté našli řadu předmětů, které „hrobaři" ukradli.

Další články k tématu:

Pechánek znovu kradl z rakví zlato. Pomáhala mu i žena!

Vykradači hrobů jsou díky amnestii zpět na svobodě!

Vykradači hrobů si vyslechli rozsudek. Dostali 20 a 18 měsíců nepodmíněně

Vyšetřovatel o vykradačích hrobů: To, co dělali, je vrchol nechutnosti!